Innovatie & Strategie

Blockchain
Facebook Libra

Facebooks omstreden cryptovaluta wordt omgedoopt

Facebook doopt cryptoproject libra om tot 'diem'.

© Libra.org
2 december 2020

Facebook doopt cryptoproject libra om tot 'diem'.

Facebook heeft zijn controversiële project voor een nieuwe cryptomunt een nieuw naam gegeven. De digitale munt die eerder libra zou gaan heten, wordt nu omgedoopt tot 'diem'. Met de naamsverandering hoopt het socialmediabedrijf associaties met de felle kritiek van toezichthouders achterwege te laten.

Toen Facebook het libra-project onthulde, zei het dat het van plan was om één mondiale digitale valuta te creëren. Daarmee zou iedereen wereldwijd, dus ook de 1,7 miljard mensen die geen bankrekening hebben, overal ter wereld geld kunnen overmaken met hetzelfde gemak als het versturen van een sms-bericht.

Ondermijning door Facebook

Het libra-project in zijn initiële vorm liep tegen een muur van weerstand aan. Toezichthouders maken zich zorgen dat libra de invloed van centrale banken zou kunnen ondermijnen, met financiële instabiliteit tot gevolg. Ook bestaat vrees dat de cryptomunt door criminelen makkelijk kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld witwassen.

Diem, oftewel voor 'dag' in het Latijn, staat volgens de initiatiefnemers voor een cryptoproject waarbij meer aandacht is voor de zorgen van toezichthouders. De munt zal gekoppeld worden aan de dollar. Het consortium dat samen met Facebook aan diem werkt zegt ook te werken aan beleid om witwassen via de munt tegen te gaan. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe cryptomunt wordt gelanceerd.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.