Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebooks omstreden cryptovaluta wordt omgedoopt

Facebook heeft zijn controversiële project voor een nieuwe cryptomunt een nieuw naam gegeven. De digitale munt die eerder libra zou gaan heten, wordt nu omgedoopt tot 'diem'. Met de naamsverandering hoopt het socialmediabedrijf associaties met de felle kritiek van toezichthouders achterwege te laten.
Facebook cryptovaluta
© Libra.org
Libra.org

Toen Facebook het libra-project onthulde, zei het dat het van plan was om één mondiale digitale valuta te creëren. Daarmee zou iedereen wereldwijd, dus ook de 1,7 miljard mensen die geen bankrekening hebben, overal ter wereld geld kunnen overmaken met hetzelfde gemak als het versturen van een sms-bericht.

Ondermijning door Facebook

Het libra-project in zijn initiële vorm liep tegen een muur van weerstand aan. Toezichthouders maken zich zorgen dat libra de invloed van centrale banken zou kunnen ondermijnen, met financiële instabiliteit tot gevolg. Ook bestaat vrees dat de cryptomunt door criminelen makkelijk kan worden gebruikt voor bijvoorbeeld witwassen.

Diem, oftewel voor 'dag' in het Latijn, staat volgens de initiatiefnemers voor een cryptoproject waarbij meer aandacht is voor de zorgen van toezichthouders. De munt zal gekoppeld worden aan de dollar. Het consortium dat samen met Facebook aan diem werkt zegt ook te werken aan beleid om witwassen via de munt tegen te gaan. Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe cryptomunt wordt gelanceerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in