Development

Apps
dislike

Facebook wil misinformatie aanpakken

Facebook wil het Newsfeed algoritme aanpassen om onwaarheden uit te filteren.

11 november 2016

Facebook wil het Newsfeed algoritme aanpassen om onwaarheden uit te filteren.

Facebook heeft gereageerd op de berichten dat er in Macedonië een complete industrie bestaat die via het sociale netwerk de Amerikaanse verkiezingen heeft gemanipuleerd met verzonnen nieuwsberichten.

Volgens berichten in TechCrunch waren die activiteiten zeer succesvol voor de tieners die dat werk uitvoerden. Zij verdienden zo'n 3000 tot 5000 dollar per maand met het plaatsen van de opmerkelijke maar verzonnen berichten.

Voor veel mensen is echter Facebook de belangrijkste bron van informatie geworden, zo concludeerden ook de journalisten Tex de Wit, Alexander Klöpping en Wouter van Noort gisteren bij De Wereld Draait Door. TechCrunch demonstreerde dat gisteren ook in een uitgebreid artikel.

Facebook trekt zich kritiek aan

Adam Mosseri, VP product management bij Facebook verzekert nu in een verklaring aan de nieuwsdienst dat Facebook het probleem van misinformatie zeer serieus neemt. Er zijn al allerlei mechanisme in werking die er voor moeten zorgen dat de verspreiding van valse berichten in 'Newsfeeds' en 'Trending' "wordt gereduceerd". Mosseri:"Ondanks dat beseffen we dat we veel meer moeten doen. Wij voelen ons verantwoordelijk om het werk aan dit probleem voort te zetten en de ervaringen op ons platform te verbeteren."

Mosseri geeft dus geen richting of tijdspad aan voor die verbeteringen. Eerder kreeg Facebook al te maken met kritiek op het vervangen van menselijke redacteuren door algoritmen die een filter moeten aanbrengen over de nieuwsberichten die rondgaan op het sociale netwerk.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.