Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook veranderde voorwaarden ná emotie-onderzoek

Facebook blijkt zijn voorwaarden te hebben aangepast zodat 'onderzoek' uitgevoerd kan worden op de gebruikers en de gegevens die zij achterlaten. Die wijziging vond plaats nadat het grootschalig experiment waarover deze week commotie ontstond, was afgerond.
hands free computer
© Shutterstock
Shutterstock

Maandag werd bekend dat bijna 700.000 Facebook-gebruikers zonder hun medeweten zijn betrokken in een psychologisch experiment. Hoewel Facebook zich heeft verontschuldigd over de gang van zaken, blijkt uit speurwerk van Forbes dat Facebook helemaal geen recht had onderzoekers zo'n experiment te laten uitvoeren.

De gebruiksvoorwaarden zijn pas vier maanden nadat het experiment werd afgerond in mei 2012 aangepast zodat gebruikers impliciet toestemming geven voor het deelnemen aan 'onderzoek'. Het is daarbij nog de vraag of gebruikers die de moeite nemen de gebruiksvoorwaarden te lezen, zich bij het lezen van het niet nader gespecificeerde woord 'onderzoek' realiseren dat ze bij psychologische experimenten kunnen worden betrokken.

Facebook zegt niets fout te hebben gedaan

De woordvoerder van Facebook wijst elke juridische aansprakelijkheid van de hand. Volgens het bedrijf doet elk bedrijf onderzoek naar verbetering van de dienstverlening op basis van informatie die klanten verschaffen, of er nu 'onderzoek' in het privacybeleid of algemene voorwaarden staat of niet.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in