Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook-topman: Google helpt het Chinese leger

Miljardair Peter Thiel, die bestuurslid is bij Facebook waarin hij als eerste heeft geïnvesteerd, beschuldigt Google van het verlenen van hulp aan het Chinese leger. Thiel is één van de weinige supporters uit Silicon Valley voor de Amerikaanse president Trump, die momenteel een handelsoorlog voert tegen China. De aantijging dat Google China helpt, is door Thiel gedaan op een conservatieve conferentie die gericht is op nationalisme in het Trump-tijdperk.
facebook

Tech-investeerder Thiel stelt in zijn toespraak op de National Conservatism Conference dat de FBI en CIA een onderzoek zouden moeten instellen naar de handel en wandel van Google. Hij claimt middels 'kritische vragen die gesteld moeten worden' dat Google diepgaand is geïnfiltreerd door Chinese spionnen én dat het bedrijf zelf medewerking verleent aan militaire projecten van China. Volgens Thiel is Google schijnbaar bezig met verraad door bewust niet het Amerikaanse leger maar wel het Chinese leger te helpen, schrijft Axios op uit zijn mond.

Chinese AI, en Facebook

Hij meent dat Google's onderzoekswerk voor kunstmatige intelligentie is geïnfiltreerd door buitenlandse inlichtingendiensten. Daarnaast vraagt Thiel zich openlijk af of topmanagement van Google zichzelf geïnfiltreerd acht door Chinese spionnen. Hij pleit ervoor dat de Amerikaanse onderzoeksdiensten FBI en CIA deze en andere vragen aan Google stellen. De Facebook-topman is ook oprichter van het Amerikaanse bedrijf Palantir, dat data analytics inzet voor terrorismebestrijding en surveillance.

Ondertussen staat Facebook op het punt om een boete van de Amerikaanse toezichthouder FTC te krijgen, voor datamisbruik en daarmee schending van een schikkingsovereenkomst uit 2011 op dit gebied. Onder de sindsdien door Facebook gepleegde misstappen bevindt zich ook het privacylekschandaal met databedrijf Cambridge Analytica. Internationale hete hangijzers als de Brexit en presidentsoverwinning van Donald Trump worden daaraan toegeschreven.

De nu aankomende FTC-boete voor Facebook zou met 5 miljard dollar een record zijn in de geschiedenis van de FTC, maar slechts een derde van Facebooks meest recente kwartaalomzet (ofwel: de omzet van een enkele maand). Daarnaast zou de bestraffing van 's werelds grootste social network géén gedragswijzigingen opleggen, wat tot fikse kritiek heeft geleid op de FTC-aanpak van Facebook.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in