Development

Software-ontwikkeling
datacentrum

Facebook start stichting voor open source hardware

© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com,  Leonardo Rizzi
28 oktober 2011
Facebook wil met de onafhankelijke Open Compute Project Foundation de voordelen die het opensourcemodel bracht voor de ontwikkeling van software ook toepassen om het hoofd te bieden aan de problemen van grote datacentra.

Frank Frankovsky, de directeur hardware-ontwerp van Facebook, kondigde gisteren op een OCP-bijeenkomst in New York aan een stichting op te richten die de werkzaamheden van OCP gaat ondersteunen.

Het Open Compute Project werd in april dit jaar gestart om oplossingen te vinden voor de problemen bij de bouw van efficiënte datacentra voor webdiensten. Vooral het energieverbruik en de koeling, maar ook de backup-voorzieningen stellen bedrijven als Facebook, Amazon en Google voor grote uitdagingen.

Veel zelf bouwen

De oplossing zoeken deze bedrijven nu nog in het zelf ontwerpen en bouwen van servers, rackopstellingen en energievoorzieningen. Het nadeel is dat dit allemaal bedrijfseigen oplossingen zijn omdat standaarden ontbreken.

Facebook boekte met deze aanpak overigens een behoorlijk succes. Het nieuwe datacentrum in Prineville in de staat Oregon behoort tot de efficiëntste ter wereld. Het verbruikt 38 procent minder energie dan de datacentra die Facebook nu beheert en kostte ook nog eens 24 procent minder.

Facebook hoopt met OCP en de inbreng van de details over de bouw van de Prineville-locatie een samenwerking op gang te brengen vergelijkbaar met de open source softwarebeweging. De OCP Foundation krijgt dan ook een structuur die is afgekeken van de Apache Foundation. In het bestuur van de OCP Foundation zitten vertegenwoordigers van Goldman Sachs, Intel, Rackspace en Frankovsky zelf namens Facebook.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.