Overslaan en naar de inhoud gaan

'Facebook sloeg wachtwoorden onbeveiligd op'

Facebook heeft honderden miljoenen wachtwoorden van gebruikers jarenlang onversleuteld opgeslagen. Daar is de bekende beveiligingsonderzoeker Brian Krebs achtergekomen. Het socialemediabedrijf zelf zegt geen bewijs te hebben gevonden dat zijn werknemers misbruik hebben gemaakt van die wachtwoorden.
facebook logo

Medewerkers van Facebook zouden volgens Krebs programma's hebben gemaakt die de wachtwoorden van gebruikers van het sociale netwerk opsloegen. Die wachtwoorden werden vervolgens als normaal leesbare tekst opgeslagen op interne bedrijfsservers. Volgens Krebs konden veel Facebook-medewerkers bij de wachtwoorden. Facebook bestrijdt dat en zegt dat het om "een select aantal technische medewerkers'' gaat.

Volgens Facebook zijn honderden miljoenen gebruikers van Facebook Lite getroffen. Dat is een app die Facebook aanbiedt in gebieden met trager mobiel internet. Daarnaast gaat het om tientallen miljoenen gebruikers van de normale Facebook-app en tienduizenden gebruikers van Instagram. Het bedrijf wil niet bevestigen dat tot wel 600 miljoen gebruikers getroffen zijn, zoals Krebs schreef.

Lakse houding rond privacy

Facebook stelt de zaak te hebben aangepast. Het bedrijf wil zijn gebruikers snel inlichten, maar zegt dat er geen wachtwoorden hoeven te worden aangepast. De Ierse privacytoezichthouder, die Facebook binnen Europa in de gaten houdt, heeft laten weten door de onderneming op de hoogte te zijn gesteld. De waakhond zegt meer informatie van Facebook te willen hebben.

De afgelopen jaren heeft Facebook de nodige problemen gehad vanwege zijn lakse omgang met privacy. Deze maand werd bijvoorbeeld bekend dat Facebook de telefoonnummers die mensen opgaven om hun account te beveiligen, ook had gebruikt voor bijvoorbeeld advertenties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in