Innovatie & Strategie

Privacy
hof van Justitie

Facebook scoort privacypunt in AVG-zaak EU

Facebook krijgt adviseur van Europees hof aan zijn zijde in AVG-zaak van privacyvoorvechter Schrems.

© Hof van Justitie van de Europese Unie
19 december 2019

Facebook krijgt adviseur van Europees hof aan zijn zijde in AVG-zaak van privacyvoorvechter Schrems.

Facebook heeft een voorzichtige overwinning geboekt in de slepende zaak rond nieuwe Europese privacyregels. De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie lijkt zijn zegen te geven aan Facebooks voorwaarden voor dataverwerking. Volgens hem zijn de standaardclausules in contracten van Facebook voor het versturen van persoonsgegevens vanuit de Europese Unie naar andere landen niet in strijd met de regels.

Advocaat-generaal Henrik Saugmandsgaard Øe van het Europees Hof van Justitie heeft zijn advies donderdag uitgebracht. Het is uiteindelijk aan het Hof zelf om met een bindende uitspraak te komen, wat niet per definitie dit advies hoeft te volgen. De uiteindelijke uitspraak laat naar verwachting nog enkele maanden op zich wachten.

Eerst verlies voor Facebook

De Oostenrijkse privacyactivist Maximilian Schrems spande de zaak tegen Facebook aan. In een eerder arrest kreeg hij gelijk. Toen ging het om een algemeen akkoord tussen de VS en de EU over de bescherming van persoonsgegeven waar Facebook zich niet op had mogen beroepen. Nu meent hij dat ook een zogeheten modelbepaling die daarvoor in de plaats komt, in strijd is met de regels.

De advocaat-generaal is het daar niet mee eens, zo blijkt nu. Wel kunnen toezichthouders volgens hem per land nog wel toezien op de naleving van de regels en eventueel optreden als daar reden voor is.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.