Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook scoort privacypunt in AVG-zaak EU

Facebook heeft een voorzichtige overwinning geboekt in de slepende zaak rond nieuwe Europese privacyregels. De advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie lijkt zijn zegen te geven aan Facebooks voorwaarden voor dataverwerking. Volgens hem zijn de standaardclausules in contracten van Facebook voor het versturen van persoonsgegevens vanuit de Europese Unie naar andere landen niet in strijd met de regels.
Hof van Justitie van de Europese Unie
© Hof van Justitie van de Europese Unie
Hof van Justitie van de Europese Uni

Advocaat-generaal Henrik Saugmandsgaard Øe van het Europees Hof van Justitie heeft zijn advies donderdag uitgebracht. Het is uiteindelijk aan het Hof zelf om met een bindende uitspraak te komen, wat niet per definitie dit advies hoeft te volgen. De uiteindelijke uitspraak laat naar verwachting nog enkele maanden op zich wachten.

Eerst verlies voor Facebook

De Oostenrijkse privacyactivist Maximilian Schrems spande de zaak tegen Facebook aan. In een eerder arrest kreeg hij gelijk. Toen ging het om een algemeen akkoord tussen de VS en de EU over de bescherming van persoonsgegeven waar Facebook zich niet op had mogen beroepen. Nu meent hij dat ook een zogeheten modelbepaling die daarvoor in de plaats komt, in strijd is met de regels.

De advocaat-generaal is het daar niet mee eens, zo blijkt nu. Wel kunnen toezichthouders volgens hem per land nog wel toezien op de naleving van de regels en eventueel optreden als daar reden voor is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in