Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook schrapt transparante ads van Signal

Facebook heeft het Instagram-account van communicatie-app Signal gesloten. De reden daarvoor is een reeks ads op Facebooks fotogerichte social network waarin Signal open en bloot aangeeft hoe gedetailleerd gerichte ads kunnen zijn. Facebook ontkent de zaak.
privacy
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

"Je ontvangt deze ad omdat je [pasgetrouwde pilates-instructeur] en [cartoon crazy] bent. Deze ad heeft je locatiegegevens gebruikt om te zien dat je in [La Jolla] bent. Je houdt van [ouderschapsblogs] en je denkt over [LGBTQ-adoptie]", luidt één van de ads. De privacygerichte Signal-app wil daarmee gewone gebruikers confronteren met hoeveel Instagram-eigenaar Facebook van hun weet én dat op zeer diepgaand detailniveau valt te adverteren.

Advertentiebeleid

Facebook stelt in een persverklaring dat dit een PR-stunt is van Signal, die bovendien niet eens echt waar is. De concurrent op communicatiegebied zou de geclaimde ads helemaal niet geplaatst hebben op Instagram, verklaart Facebook tegenover The Information. "En we hebben hun ad-account niet gesloten voor het proberen die ads te plaatsen."

In die ontkenning laat Facebook weten dat sommige van de ads wel zouden zijn geweigerd, áls Signal ze zou hebben ingediend voor plaatsing. De weigering van sommige ads zou dan zijn gebaseerd op het advertentiebeleid dat verbied gericht te adverteren op medische aandoeningen of seksuele geaardheid, "wat Signal zou moeten weten".

Signal pareert die verklaring met de mededeling op Twitter dat het absoluut wel heeft geprobeerd om die ads te plaatsen, en dat ze door Facebook zijn geweigerd. Daarna heeft het social network het Instagram ad-account van Signal uitgeschakeld. "Dit zijn echte screenshots, wat Facebook zou moeten weten." In een blogpost geeft Signal meer uitleg.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in