Beheer

Security
facebook

Facebook onder vuur vanwege gezichtsherkenning

8 mei 2016
Wie gebruik maakt van Facebook, laat daar doorgaans zijn foto achter. Die beeldinformatie wordt door het sociale medium opgezogen, geanalyseerd en voor allerlei doeleinden gebruikt. In de VS is daar nu een rechtszaak tegen aangespannen.

Facebook heeft dermate veel kennis vergaard over zijn gebruikers, dat het mogelijk wordt om een bepaald gezicht in neen foto van een menigte te ontdekken. Instant gezichtsherkenning dus en de Amerikaanse wetgever is daar niet blij mee, evenmin als bezorgde gebruikers.

Rechtszaak

Vandaar dat Facebook voor de rechter is gesleept vanwege vermeende inbreuk op de privacy. Het sociale netwerk slaat ongevraagd biometrische kenmerken op en dat mag niet. Er is nog wel geprobeerd om de zaak buiten de rechtbank om te schikken, maar de rechter in Californië ging daar niet mee akkoord.

Zelf toegestemd

Het gaat hier weer eens om de kleine lettertjes van de overeenkomst die iedere gebruiker met Facebook heeft gesloten. Daar staat namelijk in, dat toestemming wordt gegeven om de geometrie van het gezicht op te nemen en vervolgens ook op te slaan. Dit wordt beschouwd als een passieve toestemming. Een groep gebruikers uit Illinois beroept zich nu op de Illinois Biometric Information Privacy Act, een wet waarin staat dat gebruikers actieve toestemming hiervoor moeten geven.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.