Innovatie & Strategie

Analytics
Mark Zuckerberg

Facebook mengt zich in politiek VS

Facebook komt met informatiecentrum voor verkiezingen VS en laat gebruikers politieke ads uitzetten.

Mark Zuckerberg © Facebook
17 juni 2020

Facebook komt met informatiecentrum voor verkiezingen VS en laat gebruikers politieke ads uitzetten.

Social network Facebook neemt een actievere rol in wat betreft de politiek in thuisland de Verenigde Staten. Het bedrijf van Mark Zuckerberg wil helpen bij het registreren van Amerikaanse burgers voor de aankomende presidentsverkiezingen. Het zet daarvoor een informatiecentrum op wat is gemodelleerd naar zijn informatiehub over COVID-19. Oprichter en CEO Zuckerberg zet dit uiteen in een opinie-artikel in de Amerikaanse krant USA Today. Zijn bedrijf introduceert nu ook de mogelijkheid om politieke ads uit te schakelen.

Facebook gaat het voor gebruikers mogelijk maken om geen politieke reclames meer in hun nieuwsfeed te zien. Deze nieuwe mogelijkheid op het grootste social network ter wereld is door topman Zuckerberg aangekondigd onderin een opiniestuk in USA Today. Hij maakt daarin ook bekend dat Amerikaanse gebruikers van Facebook en het overgenomen Instagram aangespoord zullen worden om te gaan stemmen in de presidentsverkiezingen.

'Positieve rol spelen'

"Nu zoveel van onze discours online plaatsvindt, geloof ik dat platformen zoals Facebook een positieve rol in deze verkiezing kunnen spelen door Amerikanen te helpen hun stem te gebruiken waar die het zwaarste telt: door te stemmen", aldus Zuckerberg in zijn artikel. Daarvoor zet zijn bedrijf een campagne op voor verkiezingsinformatie die volgens de topman de grootste is in de Amerikaanse geschiedenis. "Ons doel is om 4 miljoen mensen te helpen zich te laten registreren als kiezer." Hij spreekt in zijn opinie-artikel van maatschappelijke verantwoordelijkheden die Facebook heeft.

De afgelopen tijd is er veel te doen geweest om socialmediaberichten van met name de Amerikaanse president Donald Trump. Zijn berichten voldeden volgens critici regelmatig niet aan allerlei richtlijnen van Facebook zoals het oproepen tot geweld en het discrimineren van bevolkingsgroepen. De posts bleven echter beschikbaar omdat Zuckerberg vond, en vindt, dat de stemmen van politici gehoord moeten worden. "Iedereen wil dat politici verantwoordelijk worden gehouden voor wat ze zeggen. Maar dat werkt alleen als mensen ook kunnen zien wat ze zeggen."

Verantwoordelijk houden

Tegelijkertijd stelt Zuckerberg dat de beste manier om politici verantwoordelijk te houden voor hun daden en uitspraken is ze weg te stemmen. Daarom zet het bedrijf dan ook alle middelen in om mensen te bewegen zich te registreren om te gaan stemmen. Daarnaast geven de sociale netwerken van Facebook informatie over wanneer er gestemd kan worden en waar.

Ten slotte stelt de CEO dat Facebook beter voorbereid is op verkiezingsbeïnvloeding dan vier jaar geleden. Toen was het bedrijf "te langzaam" bij het opsporen van buitenlandse inmenging, vindt de topman nu. Facebook heeft miljarden uitgegeven en allerlei tools gebouwd om die netwerken op te sporen, zegt Zuckerberg, die er verder op wijst dat Facebook die middelen al heeft ingezet bij ruim tweehonderd verkiezingen over de hele wereld.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.