Innovatie & Strategie

Privacy
Facebook WhatsApp

Facebook knijpt privacykiezende WhatsApp-gebruikers af

Datadelen met Facebook óf functionaliteit verliezen.

10 mei 2021

Datadelen met Facebook óf functionaliteit verliezen.

Gebruikers van Facebooks chat-app WhatsApp dreigen niet langer hun accounts te verliezen als ze weigeren hun data te delen met Facebook. Daarmee komt het social network terug op een eerder besluit. Toch draait het bedrijf van Mark Zuckerberg de duimschroeven aan bij WhatsApp-gebruikers: afwijzen van het nieuwe privacybeleid leidt tot afknijpen van functionaliteit.

WhatsApp schotelt gebruikers sinds begin dit jaar een nieuwe update voor wat betreft het privacybeleid voor de veelgebruikte app. Daarin maakt Facebook een ommekeer: waar gebruikers er eerst nog voor konden kiezen om hun accountinformatie níet te delen met de eigenaar, daar worden ze nu onder druk gezet om toch data te delen.

Gebeurt geleidelijk aan

De Facebook-dochter verklaart dat het niet de accounts zal wissen of deactiveren van gebruikers die niet akkoord gaan met het nieuwe privacybeleid, wat datadeling met Facebook vereist. Wel gaat WhatsApp de communicatiemogelijkheden van zulke 'weigeraars' inperken, meldt Bleeping Computer. Dit gaat geleidelijk aan gebeuren en beperkt het nut van de app.

Zo verliezen gebruikers bijvoorbeeld toegang tot hun chat-lijst, maar kunnen ze nog wel inkomende telefoon- en videogesprekken aannemen. Als gebruikers notificaties aan hebben staan, kunnen ze meldingen van binnenkomende berichten aantikken om dan die berichten te lezen en te beantwoorden. Hetzelfde geldt voor terugbellen voor een gemiste telefoon- of video-oproep.

Effectief uitgeschakeld?

Na enkele weken van bovenstaande beperkte functionaliteit wordt het gebruik van WhatsApp verder aan banden gelegd. Zo kunnen gebruikers dan geen binnenkomende gesprekken of notificaties ontvangen. En WhatsApp zal stoppen met het doorgeven van berichten en oproepen naar de smartphone(s) van gebruikers, geeft Facebook aan in een FAQ over de privacy-update. In de tussentijd blijven gebruikers herinneringen over het nieuwe privacybeleid ontvangen.

Dat nieuwe beleid voor de privacy van WhatsApp-gebruikers gaat op 15 mei in, en geeft de app permissie om data van gebruikers te delen met Facebook. Het gaat daarbij om zowel het moederbedrijf zelf als ook om andere dochterbedrijven en onderdelen. Dit omvat betalingssysteem Facebook Payments, de omstreden VPN-app Onavo, R&D-tak Facebook Technologies (waar onder meer VR-bril Oculus onder valt) en social monitoringtool CrowdTangle.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
3
Reacties
M. Commandeur 11 mei 2021 23:39

@Martyn: "zodat er straks vrije keuze is in selectie van een messaging provider"
Dat is er: Delta Chat (https://delta.chat/en/).
Het maakt gebruik van de e-mail servers van jouw provider, vrije keuze. Je bent dus niet verplicht lid te worden van de Facebook-, Signal- of Telegram-club maar gebruikt het netwerk wat je al hebt. Je kunt zelfs je eigen server inrichten. De software is te installeren op een desktop, op Android of iOS en is Open Source.
Een bespreking vind je hier:
https://pocketnow.com/10-ways-delta-chat-is-better-than-whatsapp-signal…
Nu nog je relaties zover zien te krijgen dat ze hun laatste chat-overstap gaan maken.

Martyn 10 mei 2021 17:15

Het wordt tijd dat dit soort berichtendiensten worden aangemerkt als telecommunicatiedienst en onder de verantwoordelijkheid van de ITU worden gebracht, zodat er straks vrije keuze is in selectie van een messaging provider en interoperabiliteit tussen de verschillende diensten zoals Whatsapp, Signal, Telegram, Line etc. is gewaarborgd.

Peter19 10 mei 2021 10:55

Wal-ge-lijk. Hoog tijd dat de mededingingsautoriteiten Facebook dwingen om te splitsen, waarbij WhatsApp weer op eigen benen komt te staan.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.