Innovatie & Strategie

Wetenschap
Facebook brain-computerinterface

Facebook kan steeds beter je gedachten lezen

Facebook-lab meldt mijlpaal met wetenschappelijk onderzoek.

Facebook brain-computerinterface © facebook
1 augustus 2019

Facebook-lab meldt mijlpaal met wetenschappelijk onderzoek.

Facebook Reality Labs maakt in samenwerking met de University of California flinke stappen in het verwezenlijken van het idee dat mensen met een augmented reality bril op hun gedachten kunnen delen met anderen.

De resultaten van het onderzoek werden deze week gepubliceerd in het toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications. Facebook kondigde al in 2017 aan te willen werken aan een Brain-Computer Interface (BCI) op de F8-conferentie. Veel van het werk dat tot nog toe is gedaan aan het besturen van computers met gedachten, maakt gebruik van implantaten of elektroden die geplakt worden op de schedel. Regina Dugan - die op dat moment voor Facebook werkte - schetste een mogelijkheid om dat te kunnen doen met een 'stijlvolle augmented reality bril'.

Inmiddels is Dugan weg bij Facebook maar het werk aan het concept neemt steeds concretere vormen aan. In het Nature-artikel beschrijven de onderzoekers een BCI die kan onderscheiden of een persoon een vraag hoort of daarop hardop antwoord geeft en kan daarna de uitgesproken zin decoderen. Vervolgens hebben ze de neurale signalen uit het brein geregistreerd en ook daar dezelfde analyse op losgelaten. Daaruit konden de juiste antwoorden worden geselecteerd.

Kleine vocabulaire

In het experiment - uitgevoerd met patiënten die een behandeling tegen epilepsie ondergingen - werd alleen een heel beperkte set antwoorden gebruikt. Op de vraag "Hoe voelt je kamer aan?" konden zij alleen antwoorden 'helder', 'donker', 'warm', 'koud' of 'prima' antwoorden.

Het doel is om uiteindelijk zo'n 1000 woorden te kunnen herkennen met een snelheid van 100 woorden per minuut en een foutmarge van minder dan 17%. Dat doel is nog wel ver weg, maar zoals Chief Scientist Michael Abrash stelt in een blog: "Het is een toekomst waar we in geloven. We staan op de rand van de volgende grote golf in human-oriented computing."

 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.