Beheer

Governance
Panic coronavirus

Facebook gaat fors de fout in met coronaspam

Facebook bestempelde serieuze informatie over het covid-19 virus als spam.

© CC0 - gebaseerd op Pixabay.com,  Geralt en iXimus (Vektor Kunst)
18 maart 2020

Facebook bestempelde serieuze informatie over het covid-19 virus als spam.

Facebook heeft de fout erkend en wijt het probleem aan een bug in het anti-spam-systeem.

Gisterenavond zong het rond op Twitter dat Facebook verschillende posts met links naar serieuze informatie over het nieuwe coronavirus heeft gewist, signaleerden The Verge en Ars Technica.

Facebook-gebruikers zagen bij het plaatsen van hun berichten dat deze vervangen werden door een mededeling van Facebook dat zij de community guidelines van het sociale netwerk overtraden. In vrijwel alle gevallen was er sprake van de vermelding coronavirus in de headline of de bodytekst van het bericht. Maar het bleef niet beperkt tot coronagerelateerde berichten. In de Verenigde Staten zagen mensen ook posts met betrekking tot de voorverkiezingen bij de Democratische Partij verdwijnen en berichten over rondrennende pinguins in een dierentuin in Chicago.

Guy Rosen, de vice-president belast met Integriteit bij Facebook heeft de fout erkend en zegt dat onmiddellijk actie is ondernomen om wat hij beschrijft als 'een bug in het anti-spam-systeem' te herstellen.

Het probleem doet zich al zeker vijf dagen voor, blijkt uit een analyse van Ars Technica, waarbij de artikelen van gerenommeerde Amerikaanse nieuwssites als provocaties van de regels van Facebook worden bestempeld. Ook sites van crowdfunding-acties zoals GoFundMe die zich richten op het steunen van families die het moeilijk hebben als gevolg van de coronacrisis kwamen op de zwarte lijst.

Rosen heeft inmiddels laten weten dat de geblokkeerde posts allemaal weer zijn vrijgegeven.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
Kees Noorlander 18 maart 2020 12:15

Eigenlijk zouden mensen Facebook niet moeten zien als serieus informatieplatform, maar meer om foto's en privé-meningen uit te wisselen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.