Beheer

Security
Zuckerberg

Facebook beticht Israëlisch bedrijf van hacks

NSO Group hackte gericht WhatsApp-accounts.

Mark Zuckerberg © CC BY - SA 2.0 - Flickr.com Anthony Quintano
30 oktober 2019

NSO Group hackte gericht WhatsApp-accounts.

Facebook heeft het Israëlische cyberspionagebedrijf NSO Group aangeklaagd. Volgens het sociale netwerk hackte de onderneming eerder dit jaar gebruikers van berichtendienst WhatsApp. Journalisten, diplomaten, mensenrechtenactivisten, politieke dissidenten en hoge regeringsfunctionarissen zouden daar slachtoffer van zijn geworden.

Eerder kwam al aan het licht dat een lek in WhatsApp gebruikt werd om bepaalde software te installeren op de telefoons van mensen. Volgens Facebook was sprake van een gerichte aanval. NSO zou via malware klanten, waarschijnlijk overheden of veiligheidsdiensten, in staat hebben gesteld om allerlei doelwitten af te luisteren en te bespioneren.

Facebook wil schadevergoeding

Inzet van de aanklacht, die Facebook heeft ingediend bij een federale rechtbank in San Francisco, is dat NSO Group de toegang tot WhatsApp en andere diensten van Facebook wordt ontzegd. Ook streeft Facebook naar een schadevergoeding.

NSO is omstreden. Het bedrijf is bijvoorbeeld al in verband gebracht met mensenrechtenschendingen in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. NSO zelf heeft tot nu toe altijd benadrukt dat zijn software is bedoeld om terrorisme aan te pakken, en dat het bedrijf op die manier juist veel levens redt.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.