Fabrikanten spinnen garen bij hergebruik

15 april 2009
Veel fabrikanten doen nog nauwelijks aan hergebruik van hun afgedankte producten. Dat zal de komende jaren snel veranderen, verwacht prof. Harold Krikke. Reycling kan volgens hem veel energie en grondstoffen besparen.

Krikke houdt komende vrijdag (17 april) zijn inaugurele rede als hoogleraar ‘supply chain management’ aan de Open Universiteit. Hij constateert dat fabrikanten recycling en afvalverwerking doorgaans alleen als kostenpost zien. Afgedankte producten kunnen echter een waardevolle bron van grondstoffen vormen, aldus Krikke. Slimme fabrikanten houden daar al bij het ontwerp van hun producten rekening mee. Hergebruik is aanzienlijk efficiënter dan compleet nieuwe producten maken.

Ontwerpen met het oog op hergebruik raakt volgens de nieuwe hoogleraar alle disciplines, van onderzoek en ontwikkeling tot marketing en logistiek en ICT-ondersteuning. Het product moet zoveel mogelijk bestaan uit makkelijk te demonteren standaardonderdelen. Dankzij een modulair ontwerp kan een fabrikant overigens ook producten sneller aanpassen en zo inspelen op wensen van klanten. Schadelijke stoffen zijn taboe of moeten zich simpel laten verwijderen. Verder dient het product makkelijk te testen, reinigen en repareren zijn.

Zodra de economie aantrekt zal de schaarste van grondstoffen weer nijpend worden, denkt Krikke. Steeds meer fabrikanten krijgen dan oog voor het terugvoeren van afgedankte eindproducten, onderdelen en materialen in het eigen productieproces. Naast milieuvoordelen levert dat aanzienlijke kostenbesparingen op en daarmee concurrentievoordeel.

Prof. Krikke noemt als voorbeeld een “grote Nederlandse fabrikant van printers en kopieerapparaten” – vermoedelijk doelt hij op Océ – die nu al meer dan de helft van zijn onderdelen hergebruikt in het eigen productieproces.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.