Fabrikanten kampen met defecte chipset

11 februari 2011

Volgens HP treft dit probleem slechts een klein deel van zijn pc’s die zijn verkocht of besteld sinds 9 januari, de dag waarop Intel de tweede generatie Core-processors (codenaam Sandy Bridge) uitbracht. HP zegt met Intel samen te werken om “ongemak voor klanten te minimaliseren”. Het probleem is bij HP voornamelijk beperkt tot laptops en desktops voor de consument en in Europa tot één desktopmodel voor het mkb.

HP is op 31 januari direct gestopt met de fabricage van pc’s met de Intel-chipsets en de levering aan distributeurs. Klanten die al zo’n pc hebben gekocht, kunnen hem omruilen voor een “vergelijkbaar product” of hun geld terugkrijgen.

Ook Acer is gestopt met de verzending van producten waarin het probleem zich voordoet. De Taiwanese pc-gigant heeft verder een programma opgezet om getroffen klanten te helpen. Ze kunnen ervoor kiezen de chipsets onder garantie te laten vervangen of contact opnemen met hun leverancier om inruil of teruggave te bespreken. Acer zegt verder nauw samen te werken met Intel “om de volgende stappen te coördineren”.

Bij Dell heeft de uitglijder van Intel gevolgen voor vier modellen: XPS 8300, Vostro 460, Alienware M17x R.3 en Alienware Aurora R.3. De chipset zit ook in enkele geplande producten, waaronder de XPS 17 met 3D. Klanten die problemen ondervinden, kunnen zich beroepen op Dells garantie- en servicevoorwaarden.

Zodra de nieuwe chipsets van Intel binnen zijn SEnD begin april, verwacht Dell SEnD zal het moederboard gratis worden vervangen. Wie niet wil wachten, kan ook gebruikmaken van het bestaande teruggavebeleid.

Lenovo noemt drie modellen in zijn jongste generatie desktops (IdeaCentre) en tien nieuwe laptops (IdeaPad) die mogelijk niet in orde zijn. Een beperkt aantal is al verkocht. De Chinese fabrikant stelt dat de kans op falen van de chipset “erg klein” is en dat er geen gevaar is voor dataverlies. Men kan gratis het moederbord laten vervangen zodra de verbeterde chipsets beschikbaar zijn. Voor degenen die daarmee geen genoegen nemen, zoekt Lenovo een alternatief, waaronder volledige terugbetaling via het verkooppunt.

Intel maakte het mankement aan de 6 Series-chipset (codenaam Cougar Point) voor de tweede generatie Core-processors (codenaam Sandy Bridge) op 31 januari bekend. Toen waren al meer dan 100.000 chipsets aan pc-fabrikanten geleverd. De P67/H67-chipsetserie omvat tien modellen, waarvan vijf voor laptops.

Door een ontwerpfout kunnen vier van de zes SATA-poorten SEnD met een snelheid van 3 gigabit per seconde SEnD na enige tijd trager of helemaal niet meer functioneren. Apparaten als harde schijven en dvd-spelers zijn dan niet meer toegankelijk. Statistisch gezien kan dit euvel binnen drie jaar met 5 procent van de chipsets optreden. De twee SATA-poorten van 6 Gbps zijn volgens Intel wel in orde.

Het betreft chipsets die in de ‘B2-stepping’(een interne versieaanduiding) zijn geproduceerd. De fout is pas aan het licht gekomen nadat de levering van de chipsets aan pc-bouwers al was begonnen.

Intel heeft onder druk van sommige pc-fabrikanten op 7 februari besloten de levering van de bestaande voorraad chipsets te hervatten, uitsluitend voor gebruik in pc-configuraties “waarvoor de ontwerpfout geen nadelige gevolgen heeft”. Intel denkt medio februari met de levering van een verbeterde ‘B3-stepping’ chipset te kunnen beginnen. Ondanks het snelle ingrijpen gaat de affaire Intel naar schatting 1 miljard dollar kosten.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!