FAA waarschuwt opnieuw voor lithium accu's

10 februari 2016
De Federal Aviation Administration (FAA), de toezichthouder op het vliegverkeer in en rond de VS, heeft een waarschuwing uitgegeven over lithium accu's. De vliegmaatschappijen moeten terughoudend zijn met het meenemen van die energiebronnen, omdat ze in de lucht kunnen exploderen.

Voorlopig heeft de FAA het alleen gemunt op grote accu's, die in het ruim van het vliegtuig worden vervoerd als bagage. De kleinere accu's die mensen bij zich hebben in smartphones, tablets en laptops mogen nog wel gewoon mee.

Gevaar

In een uitgebreid document doet de FAA verslag van eigen onderzoek naar de brandgevaarlijkheid van de accu's. Accu's kunnen spontaan in brand vliegen of zelfs exploderen en het blijkt dat de blussystemen in het ruim van een vliegtuig niet tegen zo'n brand zijn opgewassen. De discussie is verhevigd door een aantal recente incidenten met zogeheten Hoverboards.

Beperkt toegestaan

Passagiers mogen apparatuur met daarin een lithium accu gewoon meenemen tijdens de vlucht, op voorwaarde dat de accu niet te groot is. De FAA hanteert een bovengrens van 160 wattuur. Reserveaccu's mogen niet in de handbagage worden meegenomen. Nadere informatie staat op deze webpagina. Overigens speelt de FAA slechts een adviserende rol, luchtvaartmaatschappijen mogen zelf strengere regels hanteren. Het beste advies is, om de website van de maatschappij te raadplegen voor informatie over een vlucht.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.