Development

Infrastructuur
antennes

'EZ dwingt gemeenten tot 5G-antenneproliferatie'

Kabinet wil veel meer 5G-masten in gemeenten, via verplichting.

© KPN
17 juli 2019

Kabinet wil veel meer 5G-masten in gemeenten, via verplichting.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) wil de uitrol van 5G in Nederland vlot aanpakken. Daarbij wil het gemeenten de plicht geven om mee te werken aan de aanleg van antenne-installaties voor supersnel internet in openbare gebouwen, lantaarnpalen en verkeerslichten. Dit staat in een voorlopig wetsvoorstel van EZK.

De door het ministerie geplande verplichting voor gemeenten dient om ook in drukke gebieden hoge datasnelheden via 5G te kunnen garanderen. Daar zijn dan veel meer zendmasten en kleine antenne-installaties voor nodig dan voor voorgaande telecomtechnologieën zoals 4G en 3G. Afhankelijk van de gebruikte frequentie heeft 5G een relatief kleiner bereik, dan wel een een lager liggende doorvoersnelheid voor dataverkeer.

Bushokjes, lantaarnpalen én binnen

Het voorlopige wetsvoorstel van EZK waarin gemeenten worden verplicht om zogeheten small cells te installeren, moet de huidige kleinschalige uitrol daarvan enorm vergroten. Deze kleine zend- en ontvangststations worden momenteel al geplaatst in bijvoorbeeld bushokjes en lantaarnpalen, maar ook binnen in gebouwen waar 5G-signalen niet altijd goed of ver genoeg doordringen.

Door het wetsvoorstel van het kabinet worden de mogelijkheden aanmerkelijk vergroot, zegt een woordvoerder van het Agentschap Telecom tegen het AD. "Doordat overheden openbare gebouwen en publieke infrastructuur ter beschikking moeten stellen, kan dit zorgen voor meer mogelijkheden om small cells te plaatsen."

Volgens het kabinet is de antenneplicht noodzakelijk om ‘toonaangevende diensten aan gebruikers te kunnen aanbieden’. Dit omvat niet alleen mobiele internettoegang die simpelweg sneller is dan huidige 4G-verbindingen. 5G is juist veelbelovend voor nieuwere toepassingen zoals autonome auto’s.

46.603 antennes nu

Momenteel telt Nederland 46.603 mobiele antennes, aldus het Antennebureau van de Rijksoverheid. Eind vorig jaar waren dit er nog 46.021 stuks. Vanaf 2022 komen daar waarschijnlijk enkele tienduizenden antennes voor mobieldataverkeer bij, meldt het AD nu. 5G wordt dan namelijk op grote schaal uitgerold in Nederland. Het Agentschap Telecom kan nu nog niet voorspellen hoeveel antennes er geplaatst gaan worden.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
2
Reacties
Aron 17 juli 2019 12:12

En dit allemaal zonder dat er gekeken wordt naar de negatieve effecten op de gezondheid van de mens door 5G straling? Fijn. Dat wordt dus verhuizen naar Frankrijk, want daar is uitgebreid onderzoek over gezondheid wel verplicht alvorens 5G antennes worden geïnstalleerd.

Leroy Trilling 17 juli 2019 11:46

We leven in een dictatuur er bestaat geen Democratie en het geen zij verlichten vindt ik persoonlijk Zondig genoeg.
Iets om in overweging te nemen net als de Acties tegen Atoomwapens in de jaren tachtig negentig een duidelijk signaal af te geven dat de Overheid is om te dienen en niet om af te dwingen Dat vindt ik Dictatoriaal gedrag .

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.