Beheer

Security
Gratis expositie over Nederlandse hackerscultuur

Expositie laat Nederlandse hackerscultuur zien

Jubilerend Hack in the Box breidt tijdelijk uit met gratis expositie.

Haxpo Retro Village © Hack in the Box
2 mei 2019

Jubilerend Hack in the Box breidt tijdelijk uit met gratis expositie.

De bekende IT-beveiligingsconferentie ‘Hack in the Box’ wordt dit jaar voor de tiende keer in Amsterdam georganiseerd. Daarom is er – naast de gebruikelijke conferentie – een gratis expositie waar bezoekers de hackerscultuur door de jaren heen zien en kennis kunnen maken met de komende ontwikkelingen in de securityindustrie.

Het thema van de expositie is ‘Hacks of the future past’ en is opgedeeld in drie onderdelen: het verleden, heden en toekomst. De individuele exposities worden door leden van de community verzorgd. “We hebben daarvoor een call uitgedaan”, vertelt Youri van der Zwart, een van de organisatoren van Hack in the Box. “We kregen daarop heel veel aanmeldingen en daaruit hebben we een selectie gemaakt.”

Hoewel de expositie is gekoppeld aan de securityconferentie laat het meer zien dan alleen maar de hackerscultuur, zegt Van der Zwart. "We tonen welke hacktechnieken toen werden gebruikt, maar het gaat ook over technologie van nu en de toekomst. Ook techgekkies kunnen hier veel interessants vinden."

Quantum village

In het deel over het verleden leren bezoekers hoe hacking tot stand is gekomen en wat het tientallen jaren geleden betekende om hacker te zijn. Zo biedt het HomeComputerMuseum een interactieve reis door de geschieden is van de computer. In het heden staan de verschillende exposities in het teken van hoe veilig we nu echt zijn. In de Medical Security Village kunnen bezoekers bijvoorbeeld ontdekken hoe de technologie en beveiliging binnen ziekenhuizen werkt en worden ze uitgedaagd om verschillende medische hulpmiddelen te hacken.

In het onderdeel over de toekomst is de Quantum Village te vinden. “Dit gaat over quantum computing”, vertelt van der Zwart aan AG Connect. “Ik ben heel trots dat we, met hulp van KPN, dit aan onze expositie kunnen toevoegen. Maar ik kan niet vertellen wat de bezoeker daar precies te zien krijgt. Dat blijft een verrassing.”

Van der Zwart is ook blij met het initiatief ‘Hack in the Class’ dat aanwezig zal zijn tijdens het evenement. Verschillende schoolklassen zullen in een aparte zaal les krijgen over cybersecurity en programmeren. Hack in de Class is in 2016 ontstaan op Hack in the Box om de educatie van leerlingen rondom technologie, privacy en security te bevorderen. 

Sinds 2009

Hack in the Box wordt dit jaar voor de tiende keer in Nederland georganiseerd. Twee keer eerder was er een expositie bij de conferentie, in 2014 en 2015. In 2009 was de editie in Amsterdam de eerste Europese variant van het oorspronkelijke Aziatische evenement. De eerste Hack in the box werd in 2003 georganiseerd in Kuala Lumpur. De conferentie vindt plaats op 9 en 10 mei in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.