Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Privacy Shield

Export data naar VS juridisch onder vuur

Max Schrems hoeft zelf niet eens in actie te komen: Privacy Shield ligt in twee Europese landen onder vuur.

4 november 2016

Max Schrems hoeft zelf niet eens in actie te komen: Privacy Shield ligt in twee Europese landen onder vuur.

De Europese Commissie denkt het lek in de privacy-afspraken dat Max Schremm enkele jaren terug sloeg, gedicht te hebben. Twee Europese rechtbanken gaan zich daar nu over buigen.

Het gat tussen wat Amerikaanse en Europese overheidsinstanties onder privacy verstaan, is bekend. Al sinds jaar en dag is er een speciaal verdrag om de verplaatsing van gegevens van de EU naar de VS mogelijk te maken. Onder dat verdrag moeten Amerikaanse bedrijven die dat willen doen, aan een aantal voorwaarden voldoen die strikter zijn dan wat ze in eigen land gewend zijn.
 

Oostenrijker Max Schrems legde een bom onder de eerste variant van die afspraken in een rechtszaak die tegen Facebook was gericht. In hoogste instantie oordeelde het Europese hof van Justitie, dat de Safe Harbor gedoopte afspraken te weinig garantie gaven om een wettige basis te vormen voor opslag van privégegevens van Europeanen op Amerikaanse bodem - en meer in het bijzonder binnen bereik van Amerikaanse overheidsinstanties.

Europa en de VS zijn daarop hard aan de slag gegaan om de afspraken aan te scherpen. De economische belangen zijn groot. Uitwisseling van persoonlijke gegevens speelt een rol bij naar schatting 260 miljard dollar handel. De inspanningen resulteerden in een nieuw verdrag, dat ondanks bedenkingen van juristen en Europese toezichthouders op de privacy in juli toch in werking trad.

Gezien de bedenkingen was het een kwestie van tijd voordat dat Privacy Shield gedoopte verdrag aan een juridische toets zou worden onderworpen. De eerste stappen daarvoor zijn nu gezet, blijkt uit een publicatie op Euractiv. Eind september heeft een Ierse groep privacy-voorvechters een rechtszaak aangespannen werd 10 dagen terug bekend. En vorige week deed een Franse campagnegroep hetzelfde in Frankrijk. Van beide aanklachten zijn nog geen details bekend.

Het is het begin van een lange tocht die ongetwijfeld eindigt bij het Europese Hof van Justitie. Hoe lang die tocht gaat duren, is nu nog niet te voorspellen.

Amerikaanse bedrijven nemen intussen het zekere voor het onzekere, en bouwen in snel tempo rekencentra in Europa op.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.