Loopbaan

Carriere
Klok met een kwart eruit gehaald.

Experts: Meer deeltijd werken draagt bij aan oplossing tekort IT’ers

Niet alleen vrouwen, maar ook omscholers en mantelzorgers vaker aangesproken met parttime baan.

6 december 2022

In vrijwel iedere sector is sprake van een personeelstekort. Maar waar diverse experts vooral pleiten voor meer fulltime werken als gedeeltelijke oplossing voor het probleem, is voor de IT-arbeidsmarkt het omgekeerde waar. Hier moet juist meer parttime gewerkt worden om het volledige arbeidspotentieel te benutten.

Wanneer er over personeelstekorten gesproken wordt, wijzen veel arbeidsmarktexperts al snel naar de enorme hoeveelheid parttimers in Nederland. Volgens het CBS is 48% van alle werkenden in Nederland een deeltijdwerker. “Het werkt niet als mensen deeltijdwerken, maar voltijdsverwachtingen hebben van de maatschappij. Dan moeten we inleveren qua brede welvaart en niet zeuren als scholen dichtgaan”, zei arbeidsmarktexpert Ton Wilthagen daar in augustus nog over tegenover NOS.

Maar IT’ers werken al vaker dan gemiddeld fulltime: slechts 23% van alle Nederlandse IT’ers werkte vorig jaar deeltijd. Hier is dan ook juist het omgekeerde waar, zeggen IT-arbeidsmarktexperts tegen AG Connect. “Wij moeten juist meer open staan voor parttimers, want die komen nu moeilijk aan de slag”, aldus Jelmer Schreuder, IT-arbeidsmarktexpert bij branchevereniging NLdigital. Binnen de IT is parttime werken vaak namelijk not done.

Fulltime werken is cultuur

Waarom dat zo is? “Cultuur”, concludeert Schreuder simpelweg. “Dat is gewoon de norm, meer verklaring heb ik nooit gehad.” IT-arbeidsmarktexpert Liesbeth Ruoff, voorzitter IG Digital Skills bij de KNVI, heeft wel vermoedens over een paar andere redenen. “Veel van die mensen zijn ongelofelijk bevlogen, dus die stoppen gewoon niet met werken.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!