Loopbaan

Carriere
Expat in Portugal: hard werken met een goede lunch

Expat in Portugal: hard werken met een goede lunch

Joost van der Land woont en werkt in Portugal. "Anders dan in Nederland zijn hier nog genoeg ontwikkelaars te vinden."

Joost van der Land © Joost van der Land
13 december 2019

Joost van der Land woont en werkt in Portugal. "Anders dan in Nederland zijn hier nog genoeg ontwikkelaars te vinden."

'Waarom gaan we niet naar Portugal?' Dit sms'je ontving Joost van der Land in 2017 van zijn vrouw. Van der Land had al langer de wens voor meer ruimte en minder reistijd. Het gezin verhuisde naar een dorp in de buurt van Lissabon. Twee jaar later kan de reistijd oplopen tot twee uur, maar die valt in het niet bij de verbeterde kwaliteit van leven.

Waarom Portugal?
“Portugal is vrij random gekozen. Mijn vrouw kon daar via haar werkgever aan de slag, omdat ze daar een kantoor hebben. Ik had net het besluit genomen om als freelanceontwikkelaar aan de slag te gaan, zodat ik minder reistijd had. En ik had al langer de behoefte aan meer ruimte qua wonen. Dat hebben we hier in Portugal. Ons huis heeft een grote tuin. Onze vier kinderen hebben alle vrijheid en ruimte om te spelen.”

Wat voor werk doe je?
“Toen ik hier aankwam, ben ik een bv gestart en werkte ik met twee werknemers voor Nederlandse bedrijven aan ontwikkelprojecten. Dat deed ik vanuit huis. Een van mijn opdrachtgevers was Evident en onlangs ben ik gestart als technical director voor dit bedrijf. Evident helpt bedrijven bij het digitaliseren van B2B-processen met klanten als Mazars, Vanderlande, NCOI, Aalberts Industries en Carlsberg. Er werken ongeveer 100 man uit allerlei landen, waarvan 40 in Lissabon. Als technical director ben ik samen met de andere technical director verantwoordelijk voor het ontwikkelteam.”

Geen tekort aan personeel

In hoeverre merk je dat je in Portugal werkt?
“Ik werk voor Nederlandse klanten, maar hier op kantoor heb ik veel met Portugese collega’s te maken. Het kennisniveau van ontwikkelaars is hier in Portugal vergelijkbaar met het kennisniveau in Nederland. Er wordt goed Engels gesproken. Portugese kinderen krijgen vanaf hun zesde Engelse les op school. Wat dat betreft is er dus weinig verschil met werken in Nederland. Dat is overigens de reden dat Evident hier een kantoor heeft geopend. Anders dan in Nederland zijn hier nog genoeg ontwikkelaars te vinden en er is weinig cultuurverschil met Nederland. We merken overigens wel dat hier de vraag ook aantrekt. Maar er is ook steeds vaker aanwas vanuit Brazilië, dus er is nog geen sprake van een tekort aan personeel. Inmiddels hebben we bij Evident ook een aantal Brazilianen werken.
Werken is hier dus niet veel anders, maar ik vind wel dat Portugezen een gezondere instelling hebben qua inrichting van de dag. De lunch is hier bijvoorbeeld een belangrijk moment. Het is de hoofdmaaltijd van de dag. We lunchen met z'n allen, soms buiten de deur. Er wordt de tijd voor genomen, zeker een uur.”

Wat is je meegevallen?
“Wat ik merk is dat in Nederland niet altijd wordt beseft dat mensen hier knetterhard werken. Het minimumloon is €600. Salarissen liggen hier laag, terwijl de kosten niet heel veel lager zijn dan in Nederland. Zeker niet als je in Lissabon woont. Mensen werken hier veel uren of hebben meerdere banen om überhaupt te kunnen rondkomen.”

Wat is er tegengevallen?
“De bureaucratie. Veel processen zijn hier nog van papier. Onlangs moest ik een waterleiding regelen. Dat is in Nederland een kwestie van een onlineformulier invullen. In Portugal moet ik fysiek naar een kantoor. Daar moet ik verschillende papieren formulieren invullen. Het heeft me drie uur gekost.
Overigens geldt dit niet voor de belastingen. Dat is juist een digitaal proces en heel goed geregeld. Als ik iets koop, wordt dat automatisch aan mijn burgerservicenummer gekoppeld. Er is een digitaal platform waarop ik kan zien hoeveel belasting ik van welk tarief heb betaald.”

En heb je qua reistijd gevonden wat je zocht?
“Ik ga drie dagen per week naar kantoor. Zonder files zou mijn reistijd 45 minuten zijn. Maar iedereen wil op hetzelfde tijdstip in Lissabon zijn; er is dus vaak een verkeersinfarct. Ik heb er ook weleens twee uur over gedaan voordat ik op mijn werk was. Daarom ga ik met de trein. Initieel was het idee om vanuit huis te werken, maar toen kwam deze kans voorbij.
Het is hier fijn wonen, veel ontspannender. Dus de reistijd weegt zeker op tegen de kwaliteit van leven.”

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (novembernummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.