Overslaan en naar de inhoud gaan

Excel-gebruik geeft Britse overheid coronamisser

Groot-Brittannië lijkt ineens bijna 16.000 corona-infecties erbij te hebben, maar deze piek is een kwestie van eerder niet getelde gevallen. De oorzaak voor het niet meetellen - en nu dus de 'inhaalslag' in de officiële cijfers - is gebruik van spreadsheetprogramma Excel en een datalimiet daarin. Specifiek: de in Excel bestaande beperking voor het aantal kolommen in een spreadsheetdocument.
infected
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Hierdoor werd het gebruikte bestand voor het bijhouden van corona-infecties niet meer bijgewerkt, en zijn duizenden gevallen 'niet gezien'. Zij zijn vervolgens niet meegenomen in tracking&tracing voor verdere infecties.

Het gaat om 15.841 gevallen van Britten die besmet blijken te zijn met COVID-19. Deze infecties zijn van de periode tussen 25 september en 2 oktober, en zijn toen gemeld of gemeten. Vervolgens zijn deze gevallen echter niet in de officiële cijfers terechtgekomen. Het blijkt dat de Britse zorgautoriteiten vertrouwen op een IT-systeem wat in de kern een Excel-spreadsheetdocument heeft. In dat document zou per patiënt een kolom zijn gebruikt, waarbij er een harde datagrens is bereikt.

Deze misser wordt nu gemeld door onder meer Business Insider, de BBC en The Daily Mail. De eerder door testlabs wel gemeten maar vervolgens niet meegetelde infecties zijn nu alsnog toegevoegd aan de officiële cijfers. Die geven hiermee een somberder beeld van de Britse situatie van corona-infecties. Bovendien zijn de 'ongeziene' gevallen dan ook niet meegenomen in het track&trace-programma om te kijken met welke andere mensen de geïnfecteerden in contact zijn geweest.

Als oplossing voor de datagrens in Excel wordt het gebruikte bestand nu opgedeeld; in meerdere kleinere spreadsheetdocumenten, zo schrijft The Daily Mail.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in