Development

Software-ontwikkeling
corona-infectie

Excel-gebruik geeft Britse overheid coronamisser

'Inhaalslag' met Britse corona-infecties door Excel-limiet.

© CC0 - Pixabay.com geralt
5 oktober 2020

'Inhaalslag' met Britse corona-infecties door Excel-limiet.

Groot-Brittannië lijkt ineens bijna 16.000 corona-infecties erbij te hebben, maar deze piek is een kwestie van eerder niet getelde gevallen. De oorzaak voor het niet meetellen - en nu dus de 'inhaalslag' in de officiële cijfers - is gebruik van spreadsheetprogramma Excel en een datalimiet daarin. Specifiek: de in Excel bestaande beperking voor het aantal kolommen in een spreadsheetdocument. Hierdoor werd het gebruikte bestand voor het bijhouden van corona-infecties niet meer bijgewerkt, en zijn duizenden gevallen 'niet gezien'. Zij zijn vervolgens niet meegenomen in tracking&tracing voor verdere infecties.

Het gaat om 15.841 gevallen van Britten die besmet blijken te zijn met COVID-19. Deze infecties zijn van de periode tussen 25 september en 2 oktober, en zijn toen gemeld of gemeten. Vervolgens zijn deze gevallen echter niet in de officiële cijfers terechtgekomen. Het blijkt dat de Britse zorgautoriteiten vertrouwen op een IT-systeem wat in de kern een Excel-spreadsheetdocument heeft. In dat document zou per patiënt een kolom zijn gebruikt, waarbij er een harde datagrens is bereikt.

Deze misser wordt nu gemeld door onder meer Business Insider, de BBC en The Daily Mail. De eerder door testlabs wel gemeten maar vervolgens niet meegetelde infecties zijn nu alsnog toegevoegd aan de officiële cijfers. Die geven hiermee een somberder beeld van de Britse situatie van corona-infecties. Bovendien zijn de 'ongeziene' gevallen dan ook niet meegenomen in het track&trace-programma om te kijken met welke andere mensen de geïnfecteerden in contact zijn geweest.

Als oplossing voor de datagrens in Excel wordt het gebruikte bestand nu opgedeeld; in meerdere kleinere spreadsheetdocumenten, zo schrijft The Daily Mail.

3
Reacties
Bop 08 oktober 2020 19:42

Sjeses, een SPREADSHEET?!

Joost v.d. Eijk 06 oktober 2020 12:57

Anteurs. kennen ze in Groot Brottanie het gebruik vsn databases niet?

HiHans 05 oktober 2020 19:42

Dit is geen Excel beperking, maar een beperking van de ontwerper van de 'database' (tussen '' omdat Excel geen database programmma is).
Elke Excel kenner weet dat je cases niet per kolom registreert maar per rij; dan kan je ruim 1 miljoen cases kwijt.

Verder maak je als ontwerper eerst een inschatting van de te registreren aantallen en vervolgens kies je een passende tool.
Krijg sterk de indruk dat er maar wat is aangerommeld.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.