Overslaan en naar de inhoud gaan

'Excel-bestandsimport verplicht voor Turkse douane'

De Turkse douane heeft een nieuwe vereiste ingevoerd voor reizigers die een tijdelijk import/exportdocument (ATA-carnet) gebruiken. Dit internationale douanedocument moet voor toegang tot Turkije worden vergezeld van een Excel-document, dat de douane dan verplicht invoert in het eigen systeem.
Microsoft Excel
© Microsoft
Microsoft

Houders van een ATA-carnet, of hun geautoriseerde vertegenwoordigers, moeten dit bestand indienen bij aankomst in het land. De Amerikaanse transportverzekeraar Roanoke Trade waarschuwt cliënten voor deze nieuwe maatregel, die onverwacht en zelfs stilletjes zou zijn ingevoerd. Het niet in staat zijn om dit spreadsheetbestand aan te leveren, kan volgens de firma leiden tot vertragingen en boetes. In sommige gevallen kan een Turkse douanier coulant zijn en de geëiste informatie handmatig invoeren.

USB-stick insteken

Naast ongemak voor bepaalde reizigers speelt er nog een ICT-risico. Het verplicht in te dienen Excel-document moet worden aangeleverd op een USB-stick, waarna dat bestand wordt ingeladen in het IT-systeem van de douane. Excel-spreadsheets met malware, of geïnfecteerde USB-sleutels kunnen een gevaar vormen voor de computersystemen van de Turkse douane.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in