Innovatie & Strategie

Security
Excel

'Excel-bestandsimport verplicht voor Turkse douane'

Turkije verplicht bepaalde reizigers om een Excel-bestand in te dienen op een USB-stick, waarschuwt een transportverzekeraar.

© Microsoft
7 november 2018

Turkije verplicht bepaalde reizigers om een Excel-bestand in te dienen op een USB-stick, waarschuwt een transportverzekeraar.

De Turkse douane heeft een nieuwe vereiste ingevoerd voor reizigers die een tijdelijk import/exportdocument (ATA-carnet) gebruiken. Dit internationale douanedocument moet voor toegang tot Turkije worden vergezeld van een Excel-document, dat de douane dan verplicht invoert in het eigen systeem.

Houders van een ATA-carnet, of hun geautoriseerde vertegenwoordigers, moeten dit bestand indienen bij aankomst in het land. De Amerikaanse transportverzekeraar Roanoke Trade waarschuwt cliënten voor deze nieuwe maatregel, die onverwacht en zelfs stilletjes zou zijn ingevoerd. Het niet in staat zijn om dit spreadsheetbestand aan te leveren, kan volgens de firma leiden tot vertragingen en boetes. In sommige gevallen kan een Turkse douanier coulant zijn en de geëiste informatie handmatig invoeren.

USB-stick insteken

Naast ongemak voor bepaalde reizigers speelt er nog een ICT-risico. Het verplicht in te dienen Excel-document moet worden aangeleverd op een USB-stick, waarna dat bestand wordt ingeladen in het IT-systeem van de douane. Excel-spreadsheets met malware, of geïnfecteerde USB-sleutels kunnen een gevaar vormen voor de computersystemen van de Turkse douane.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.