Overslaan en naar de inhoud gaan

Ex-Windowsbaas Sinofsky: Succes iPhone verblindde ons

Steven Sinofsky - voorheen bij Microsoft verantwoordelijk voor onder meer ontwikkeling van Windows 7 en 8 - zegt dat Microsoft compleet verrast was door de introductie van de iPad door Apple 10 jaar geleden.
Steven Sinofsky
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Het succes van de iPhone had ons verblind wat betreft de koers die Apple had uitgezet. Microsoft had zich zelf volledig gericht op de ontwikkeling van een tabletcomputer met een win32-besturingssysteem en apps die werd bediend met een pen. Het bedrijf dacht dat Apple ook met een dergelijke ontwikkeling bezig was maar dan met het Mac-besturingssysteem.

"Waarom ook niet? De industrie joeg dit [tablet op basis van PC-besturingssysteem, red] al 20 jaar na. Dat was onze context", legt Sinofsky uit op de blogsite Medium.

Reactie van Apple

Microsofts eigen Netbooks - goedkope kleine laptops op basis van Windows - waren niet echt een groot suscces. Maar volgens Sinofsky wezen journalisten alleen maar op het gebrek aan een antwoord op die Netbooks. Er waren er op het moment van de iPad-introductie 40 miljoen van verkocht wereldwijd. Sinofsky: "Wat zou de reactie van Apple zijn? Wij dachten een goedkope pengebaseerde Mac."

Bij Microsoft was iedereen compleet verrast door de strategie van Apple. "Wij waren zo gefixeerd op toetsenbord, muis en pen, dat elk alternatief knullig leek." Met een iPad zonder die elementen kon toch je niet productief zijn.

Onbereikbaar voor pc's

Apples keuze voor de ARM-gebaseerde chip en de mogelijkheid 10 uur te werken op een acculading in combinatie met een adviesprijs van 499 dollar was een verrassing. "Dat was onbereikbaar met PC's die het met moeite 4 uur volhielden met razende ventilatoren", geeft Sinofsky toe. Het werd duidelijk dat Apple met de iPhone en de iPad een forse bedreiging werd voor Microsofts kernactiviteiten.

Microsofts reactie op deze bedreiging was geen succes. Windows 8 met Windows RT als afgeleide voor ARM-gebaseerde computers moest het hiaat opvullen, maar deed dat niet echt. Microsoft kreeg ook geen ondersteuning van zijn hardware-partners doodat ze er niet in slaagden een aantrekkelijk alternatief voor de iPad te ontwerpen. Sinofsky vertrok enkele maanden na de officiële introductie van Windows 8 en Microsoft moest wel 900 miljoen dollar afschrijven op het Windows RT-project.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in