Beheer

Security
Hack

Europol: meer cyberaanvallen door coronacrisis

Tsjechisch ziekenhuis moest coronapatiënten weigeren door cyberaanval. 

© CCO / Pixabay marcusspiske
27 maart 2020

Tsjechisch ziekenhuis moest coronapatiënten weigeren door cyberaanval. 

Volgens Europol, het samenwerkingsverband van Europese politiediensten, grijpen criminelen in heel Europa het coronavirus aan om hun slag te slaan. Zo is sinds de uitbraak van het virus een toename te zien in het aantal cyberaanvallen en frauderen criminelen met medische spullen die nodig zijn tegen het virus.

Het samenwerkingsverband zegt in een persbericht dat de crisis rondom het nieuwe coronavirus Covid-19 onder meer gebruikt wordt voor social engineering-aanvallen, waarmee ze hopen malware te verspreiden. Daarnaast proberen cybercriminelen waarschijnlijk vaker een slaatje te slaan uit werknemers die op afstand werken en verbinding maken met de systemen van hun organisatie.

Europol noemt een cyberaanval op een Tsjechisch ziekenhuis in Brno als voorbeeld. Door de aanval moest het ziekenhuis noodgedwongen operaties uitstellen, patiënten met het coronavirus weigeren en werd de hele IT-afdeling platgelegd.

CEO-fraude

Het OM gaf eerder deze week eenzelfde soort beeld ontstaan. Het Openbaar Ministerie denkt echter dat ook CEO-fraude meer voor gaat komen. Dit is een aanvalsvorm waarbij een werknemer van de financiële administratie een dringende mail krijgt, die van de directeur lijkt af te komen. In die mail wordt gevraagd direct een bedrag over te maken naar een bepaald rekeningnummer.

Ook beveiligingsbedrijf Crowdstrike waarschuwde eerder deze week voor een toename in cybercriminaliteit, bijvoorbeeld met phishing. Er zijn bijvoorbeeld phishingcampagnes die mensen proberen te lokken met zogenaamd nieuws over het aantal infecties, maatregelen en gezondheidsadviezen. 

Fraude met mondkapjes

Volgens Europol maken criminelen zich nu ook vaker schuldig aan fraude met medische spullen. Zo worden mondkapjes en ontsmettingsmiddelen aangeboden tegen hoge prijzen. Zodra het geld is gestort is, kan de betalende partij fluiten naar de levering. Een bedrijf in Singapore werd op die manier voor miljoenen opgelicht, aldus Europol. Het betaalde omgerekend 6,6 miljoen euro voor een partij mondmaskers en alcoholische gels, maar kreeg nooit de bestelde producten binnen.

Ook waarschuwt Europol voor nagemaakte medische spullen die zouden helpen tegen het virus, maar in werkelijkheid helemaal geen effect hebben. Sinds het virus om zich heen grijpt is de handel daarin sterk toegenomen. Zo werden begin deze maand op verschillende plaatsen 34.000 nepmondmaskers onderschept.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.