Management

Juridische zaken
Malafide webwinkels opgerold

Europol haalt duizenden illegale webwinkels offline.

Grootschalige Europese politieactie resulteert in duizenden geblokkeerde webwinkels en social media-accounts.

© CC BY 2.0 - Flickr
14 juni 2019

Grootschalige Europese politieactie resulteert in duizenden geblokkeerde webwinkels en social media-accounts.

Europol heeft ruim 3.300 malafide webwinkels offline gehaald. De actie was onderdeel van een grote Europese operatie tegen namaakgoederen, genaamd Aphrodite II. De veiligheidsdienst haalde naast de duizenden webwinkels ook nog eens 16.470 accounts op sociale media offline.

Europol had de webwinkels op de korrel omdat ze namaakgoederen verspreidden. Bij de operatie werden 30 verdachten gearresteerd en 4,7 miljoen namaakgoederen in beslag genomen.

Grote rol voor social media

Volgens Europol spelen de sociale media een grote rol in de verspreiding van namaakgoederen. In een verklaring schrijft de Europese politiedienst maken instant-messaging services het voor criminelen makkelijk om contact te leggen. “Criminele groepen maken voortdurend misbruik van de communicatiemogelijkheden van digitale platforms zoals websites, sociale media en instant messaging voor verkeer en verkopen namaakproducten. De exponentiële groei van internetplatforms heeft ook de ontwikkeling van online marktplaatsen (ook bekend als e-stores) beïnvloed die als alternatieve detailhandelskanalen worden beschouwd. Deze nieuwe markten maken ook gebruik van sociale kanalen om illegale activiteiten te plegen.”

De politiedienst zegt nog niet klaar te zijn met het onderzoek, en belooft verdere acties tegen de malafide webwinkels. “We breiden, gesteund door de particuliere sector, onze acties uit op de online handel in nagemaakte producten. Om de dreiging tegen te gaan, onderzoekt Europol de omvang van het probleem, verzamelt bewijsmateriaal en houdt toezicht op sociale media en verkoopplatforms.”

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.