Overslaan en naar de inhoud gaan

Europol geeft sleutel tegen GandCrab vrij

Slachtoffers van de ransomware GandCrab hebben sinds kort de beschikking over een gratis decryption tool, De tool wordt vrij verspreid door de Europese opsporingsdienst Europol en stelt slachtoffers van ransomware in staat hun 'gegijzelde' gegevens terug te krijgen zonder daarvoor de soms exorbitante sommen losgeld te betalen aan cybercriminelen.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

De decryption tool kan de versleutelde data ontsleutelen die zijn vrijgegeven door de versie 1,4 en 5 van de GandCrab-malware, evenals alle versies van de ransomware die voor een beperkt aantal gedupeerden in Syrië hebben gezorgd. 

De tool werd ontwikkeld door Bitdefender, wat hiervoor nauw samenwerkte met de Europese politieorganisatie Europol, de Roemeense politie en andere wetshandhavingsdiensten, en is te downloaden via Bitdefender Labs of de website NoMore Randsom. Laatsgenoemde is een gezamenlijk project van de Nederlandse politie en Europol wat het doel heeft ransomware in de Europese Unie te bestrijden. 

'Spectaculaire doorbraak'

"De release van deze decryptietool is een spectaculaire doorbraak die de effectiviteit van samenwerking tussen beveiligingsleveranciers en wetshandhavingsinstanties benadrukt", zegt een woordvoerder van Bitdefender. "We hebben maandenlang crypto-onderzoek gedaan en een aanzienlijke infrastructuur ingezet om dit mogelijk te maken en slachtoffers te helpen de controle over hun digitale leven gratis te herstellen."

Virtueel losgeld

De GandCrab-malware is vooral sinds afgelopen januari zeer actief. De ontwikkelaars van de gijzelsoftware maken deze beschikbaar voor hun klanten in ruil voor een deel van de opbrengst van de losgeldsommen, die flink kunnen oplopen. Vaak dienden slachtoffers deze losgeldsommen te betalen in virtuele munten als bitcoin en DASH.

De ontwikkelaars van GandCrab zitten overigens ook niet stil, sinds de uitgifte van een vorige versie van de gratis decryption tool -ook gemaakt door Bitdefender- heeft de ransomware zich al verschillende keren doorontwikkeld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in