Overslaan en naar de inhoud gaan

'Europese wetgeving gaat inzet drones in stroomversnelling brengen'

Er komen steeds meer mogelijkheden om drones in te zetten, ook voor overheden, en de coronacrisis heeft deze ontwikkeling in een stroomversnelling gebracht. De verwachting is dat de aankomende Europese droneregelgeving die versnelling versterkt. Dat staat in een whitepaper van VNG Realisatie.
drones, UAV's
© DJI
DJI

Een drone kan op een contactarme manier het publiek bereiken, de politie gebruikt drones om met speakers boodschappen over de 1,5-meter-regel te verspreiden en media gebruiken drones om beelden te maken van verlaten dorpen en steden. De coronacrisis zorgt ook op deze manier voor een grotere inzet van digitale middelen.

Regelgeving

De Europese regelgeving, die op 31 december in werking treedt, biedt meer ruimte dan de huidige nationale regelgeving. In een later stadium komen daar nog meer mogelijkheden bij zoals pakketbezorgende drones of drones die uit zichzelf informatie verzamelen of op calamiteiten afvliegen. (Bedrijven die drones gebruiken kunnen tot eind 2021 in een overgangsfase conform de huidige nationale regelingen blijven werken.)

Nieuwe regels

‘Het belangrijkste doel van de Europese regels is een hoog en uniform niveau van luchtvaartveiligheid’, staat in de whitepaper. Enkele regels zullen zijn dat dronebestuurders minimaal 16 jaar moeten zijn, dat er geen onderscheid meer is tussen recreatieve en beroepsmatige dronebestuurders en dat en piloot van een drone van meer dan 250 gram verplicht een kennistoets moet afleggen.

Geofencing

Onder de nieuwe regelgeving verdwijnt de huidige luchtruimindeling voor drones. In plaats daarvan wijzen Europese lidstaten ‘dronezones’ aan waar meer of minder restricties gelden. Deze zones zullen worden gecommuniceerd aan dronevliegers en dronefabrikanten in bepaalde categorieën zullen verplicht worden om de zones toe te voegen aan het geofencingsysteem (een virtueel hekwerk dat voorkomt dat drones vliegen op verboden locaties).

Implentatie op orde krijgen

De Nederlandse overheid heeft dus tot eind dit jaar om de implementatie op orde te krijgen en dat zal nog wat werk vergen. ‘Met name de praktische aspecten – hoe zal de registratie er precies uitzien, wat worden de kosten, waar kan men straks terecht voor online trainingen en examens, hoe zit het met de toestelkeuringen – zijn op het moment van schrijven nog verre van uitgewerkt.’

Regels overtreden

Onbewust maken veel mensen ongewenst gebruik van de drone. ‘Vul de naam van je gemeente in op YouTube, gevolgd door het woord ‘drone’. Grote kans dat je video’s tegenkomt waarbij tijdens het maken de regels worden overtreden.’

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in