Europese toezichthouder telecom formeel van start

5 februari 2010

BEREC moet de nationale telecom­regulators en de Europese Commissie helpen bij het creëren van een uniforme telecommarkt. De Europese toezichthouder wordt gevormd door de voorzitters van de 27 nationale telecomtoezichthouders, aangevuld met ondersteunende stafmedewerkers. BEREC komt in de plaats van de European Regulators Group (ERG) die een veel informeler karakter had. Volgens Eurocommissaris informatiemaatschappij Viviane Reding helpt BEREC bij de totstandkoming van consistente regels en goede condities voor eerlijke concurrentie. “Dat is heel gunstig voor de komst van Europese telecomdiensten die zich in snel tempo ontwikkelen in gebieden zoals mobiel internet en die een belangrijke aanjager kunnen zijn van economisch herstel op.”

Het hoofdkantoor van BEREC is voorlopig in Brussel. Een definitief besluit over de vestigingsplaats moet nog worden genomen. De Europese toezichthouder was een idee van Viviane Reding, die de totstandkoming in haar laatste dagen als Europees Commissaris kon afronden.

Reding introduceerde haar plannen in 2007. Het onderzoeksbureau ECTA nam destijds de Nederlandse telecomtoezichthouder OPTA als voorbeeld voor het organiseren van een Europabreed toezicht. Krachtig optreden waarbij de oud-monopolist aan strenge banden wordt gelegd leidt tot betere dienstverlening en lagere prijzen.

Toch stuitte het plan voor een machtige Europese toezichthouder op veel weerstand bij de lidstaten, waaronder Nederland. Uiteindelijk werden eind 2008 de bevoegdheden van de nieuwe regelgever sterk beperkt. BEREC heeft bijvoorbeeld geen zeggenschap over frequentiebeleid.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!