Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
IOT

Europese standaarden voor IoT-apparaten bekend

13 normen voor onder meer smart tv's, gezondheidstrackers en domotica

14 juli 2020

13 normen voor onder meer smart tv's, gezondheidstrackers en domotica

De technische commissie voor cyberbeveiliging van het Europees Telecommunicatie en Standaardisatie Instituut (ETSI) heeft nieuwe standaarden voor cyberbeveiliging bekendgemaakt voor IoT-apparaten. De normen moeten ervoor zorgen dat consumenten thuis niet bespied kunnen worden.

De Europese organisatie noemt de set normen 'EN 303 645'. Er zijn onder meer richtlijnen voor beveiliging van rookmelders, domotica, ip-camera's, smart tv's en gezondheidstrackers opgenomen. In principe gaat het om alle apparaten die verbonden zijn met internet.

De organisatie schrijft dat het groeiende aantal apparaten dat verbonden is met internet, er ook voor zorgt dat er groeiende zorgen zijn over cyberbeveiliging. Met de richtlijnen moet voorkomen worden dat er grootschalige aanvallen worden voorkomen op 'slimme apparatuur'.

Unieke wachtwoorden

Er staat in de normen onder meer beschreven dat ieder apparaat een eigen, unieke wachtwoord moet hebben. Ook is het belangrijk dat leveranciers een 'vulnerability disclosure policy' bijsluiten waarmee kwetsbaardheden gemeld kunnen worden. In totaal zijn er 13 normen opgesteld die moeten bijdragen aan een betere beveiliging. Ze zijn bekendgemaakt op de website van ETSI.

  

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.