Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese privacywaakhond werkt aan alternatieven voor Twitter en YouTube

De European Data Protection Supervisor (EDPS) bouwt twee platforms voor social media. Afgelopen donderdag werden twee testversies uitgebracht. De kanalen moeten gebruikers ultieme privacy en databescherming geven.
Vlag Europa
© Europa
Europa

EU-organisaties die deelnemen aan de testfase van deze platforms kunnen met het publiek communiceren door korte teksten, afbeeldingen en video's op EU Voice te delen. Het platform is gebaseerd op de software van Mastodon, een alternatief voor Twitter.

Het andere platform dat nu getest wordt is EU Video. Hier kunnen gebruikers video’s en podcasts delen, uploaden en becommentariëren. EU video is gebaseerd op software van PeerTube.

Onder meer de Europese Commissie en de Europese Ombudsman zijn op dit moment op de netwerken actief. Volgens de EDPS worden er op de netwerken geen persoonsgegevens met landen buiten de Europese Unie gedeeld. Ook staan er geen advertenties op de platforms. Er worden ook geen gebruikersprofielen gemaakt.

Privacy en gegevensbescherming 

Wojciech Wiewiórowski van de EDPS stelt dat er met EU Voice en EU Video een alternatief social mediaplatform wordt aangeboden waarmee prioriteit wordt gegeven aan gebruikers en hun rechten op privacy en gegevensbescherming.

“Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat EU Voice en EU Video niet afhankelijk zijn van doorgifte van persoonsgegevens naar landen buiten de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte. Deze maatregelen geven individuen onder meer de keuze en controle over het gebruik van hun persoonsgegevens”, aldus Wiewiórowski.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in