Innovatie & Strategie

Privacy
Europa

Europese privacywaakhond werkt aan alternatieven voor Twitter en YouTube

Geen advertenties en geen doorgifte naar landen buiten EU.

© Europa
29 april 2022

Geen advertenties en geen doorgifte naar landen buiten EU.

De European Data Protection Supervisor (EDPS) bouwt twee platforms voor social media. Afgelopen donderdag werden twee testversies uitgebracht. De kanalen moeten gebruikers ultieme privacy en databescherming geven.

EU-organisaties die deelnemen aan de testfase van deze platforms kunnen met het publiek communiceren door korte teksten, afbeeldingen en video's op EU Voice te delen. Het platform is gebaseerd op de software van Mastodon, een alternatief voor Twitter.

Het andere platform dat nu getest wordt is EU Video. Hier kunnen gebruikers video’s en podcasts delen, uploaden en becommentariëren. EU video is gebaseerd op software van PeerTube.

Onder meer de Europese Commissie en de Europese Ombudsman zijn op dit moment op de netwerken actief. Volgens de EDPS worden er op de netwerken geen persoonsgegevens met landen buiten de Europese Unie gedeeld. Ook staan er geen advertenties op de platforms. Er worden ook geen gebruikersprofielen gemaakt.

Privacy en gegevensbescherming 

Wojciech Wiewiórowski van de EDPS stelt dat er met EU Voice en EU Video een alternatief social mediaplatform wordt aangeboden waarmee prioriteit wordt gegeven aan gebruikers en hun rechten op privacy en gegevensbescherming.

“Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat EU Voice en EU Video niet afhankelijk zijn van doorgifte van persoonsgegevens naar landen buiten de Europese Unie en de Europese Economische Ruimte. Deze maatregelen geven individuen onder meer de keuze en controle over het gebruik van hun persoonsgegevens”, aldus Wiewiórowski.

1
Reacties
Peter Mul 29 april 2022 15:29

Ik ben pessimistisch over het slagen van deze projecten, immers doodsaaie websites zijn er bij duizenden. Juist influencers die betaald krijgen op basis van page views en likes maken sociale websites interessant. Ik hoop dat Twitter in de nabije toelomst alle commentaren laat staan, maar klaarblijkelijke trollen die betaald worden door overheden of belangengroepen zoals wokers, inclusievers, politieke en witte jassen maffia en andere lobbytrollen zo snel als mogelijk verwijderd, zodat er echte ruimte ontstaat om b.v. echt te discuseren over de klimaataanpak, de Covid waanzin, alternatieve medicijnen, etc.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.