Beheer

Security
malware

Is Europese anti-malwaresoftware de veiligste keuze?

Kaspersky wordt gewantrouwd, maar hoe veilig zijn Amerikaanse en Europese anti-malware?

14 januari 2019

De anti-malwaresoftware van het Russische Kaspersky wordt gewantrouwd vanwege mogelijke overheidsspionage. De vraag is of Amerikaanse anti-malware wél te vertrouwen is, en of Europese software veiliger is. En hoe goed scoren deze alternatieven?

Tientallen cybersecuritybedrijven van over de hele wereld bieden gratis en betaalde anti-malwarepakketten aan, ook bekend als antivirus. Vertrouwen is cruciaal, zowel in het softwarepakket als in de maker. Je gaat er immers vanuit dat de anti-malware geavanceerd genoeg is om alle digitale bedreigingen te blokkeren, en je mag aannemen dat de ontwikkelaar niet meekijkt en onafhankelijk opereert.

Kaspersky wordt gewantrouwd

De Russische anti-malwaremaker Kaspersky Lab maakt deze jaren een vertrouwenscrisis door. Meerdere westerse overheden, waaronder Nederland en de Verenigde Staten, zijn in de afgelopen jaren gestopt met het gebruik van Kaspersky-software. Het bedrijf zou namelijk nauwe banden onderhouden met Russische inlichtingendiensten, die via Kaspersky mogelijk aan digitale spionage kunnen doen.

Sico van der Meer, cybersecurity-onderzoeker bij het Clingendael Instituut, snapt waarom een aantal overheidsinstanties en bedrijven zijn overgestapt naar andere anti-malwaresoftware. ‘’Hoewel er geen keihard bewijs is dat Kaspersky informatie doorsluist naar de Russische inlichtingendiensten, is de schijn genoeg om het gevoel van veiligheid weg te nemen." Dat komt volgens Van der Meer omdat Kaspersky daadwerkelijk banden heeft met de inlichtingendiensten. "De oprichter (Eugene Kaspersky, red.) komt bij de KGB vandaan en heeft daar nog steeds goede vrienden. Dat geldt ook voor een aantal medewerkers van het eerste uur." De onderzoeker noemt de schijn ‘vervelend’ voor Kaspersky, maar benadrukt nogmaals dat er geen (publiek) bewijs is voor inmenging.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!