Beheer

Security
Cyberaanval

Europees Geneesmiddelbureau Amsterdam doelwit van cyberaanval

Na aanval direct groot onderzoek ingesteld. 

© CC BY-SA 2.0 -Flickr Alan Cleaver
9 december 2020

Na aanval direct groot onderzoek ingesteld. 

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam is doelwit geworden van een cyberaanval. De instelling heeft direct een groot onderzoek ingesteld in samenwerking met onder meer de Nederlandse autoriteiten.

Onduidelijk is of er gegevens zijn gestolen. Het EMA zegt geen verdere details te kunnen geven in verband met het onderzoek. Het is dus niet duidelijk wie achter de aanval zitten en hoe de kraakpoging is uitgevoerd.

Het EU-agentschap is bezig te beoordelen of het vaccin van Pfizer en BioNTech veilig is voor de Europese markt. Het verwacht uiterlijk 29 december met een eindoordeel te komen. De verwachting is dat in januari een Europees besluit valt over het vaccin van Moderna. Verder bestudeert het EMA het kandidaat-vaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden. Wanneer de toezichthouder een positief advies geeft, is het uiteindelijk aan de Europese Commissie om een middel toe te laten.

Informatie over de werking van coronavaccins kan interessant zijn voor medicijnontwikkelaars in andere landen. Microsoft waarschuwde onlangs dat Russische en Noord-Koreaanse hackers aanvallen hebben uitgevoerd op meerdere organisaties die betrokken zijn bij het ontwikkelen van een vaccin. In een aantal gevallen zouden de aanvallers daadwerkelijk zijn binnengedrongen in computersystemen, maar het is niet duidelijk wat ze vervolgens hebben buitgemaakt.

Eerder stelde Microsoft dat Chinese hackers probeerden binnen te dringen bij een Amerikaanse universiteit die aan een coronavaccin werkt. In juli klaagden de Verenigde Staten twee Chinese hackers aan voor het stelen van gegevens van het onderzoek naar een coronavaccin.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.