quantumcomputer

Europa werkt aan eigen 'Quantum Manifesto'

© Qutech
29 oktober 2015
Europa moet haar vooraanstaande positie op gebied van kwantumtechnologie vasthouden en de opkomende concurrentie uit Azie en de VS het hoofd bieden. Om dit te bereiken werken Europees Commissaris Oettinger (Digitale Economie en Samenleving) en minister Kamp (Economische Zaken) aan een een gezamenlijke strategie voor de ontwikkeling van kwantumtechnologie binnen Europa.

Oettinger en Kamp maakten hun plannen bekend tijdens een bezoek aan het Delftse onderzoeksinstituut QuTech. Ze nodigen alle betrokken partijen in de wetenschap en industrie uit bij te dragen aan de ontwikkeling van hun 'Europese Quantum Manifesto'. Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016 bespreken de Lidstaten deze strategie

Wereldnieuws

Wereldwijd is er een technologie-wedloop gaande om de eerste werkende kwantumcomputer te ontwikkelen. QuTech in Delft geldt hierin als koploper. Professor Ronald Hanson van QuTech haalde vorige week het wereldnieuws met een wetenschappelijke doorbraak waarmee kwantum verstrengeling definitief is aangetoond - de basis van de kwantumtechnologie.

Beveiliging

De kwantumcomputer maakt gebruik van fysische eigenschappen op ultra kleine schaal, waar natuurwetten gelden die onze op de macro-werkelijkheid geïnspireerde logica tarten. Op kwantum-eigenschappen gebaseerde systemen kunnen - op z'n minst in theorie - een enorme rekencapaciteit leveren, waardoor extreem complexe berekeningen snel en efficiënt kunnen worden uitgevoerd. Dit kan onder meer grote invloed hebben op de beveiliging van informatie, zowel positief als negatief overigens.

44 miljoen euro voor QuTech

Het kabinet investeert de komende tien jaar 146 miljoen euro in het Delftse onderzoek naar kwantumtechnologie. In juni sloot het een overeenkomst met de TU Delft, TNO, NWO en Topsector HTSM. Door deze financiële zekerheid kan QuTech ook meer private partijen aantrekken om te investeren in laboratoria en talentvolle wetenschappers. De Amerikaanse chipfabrikant Intel kondigde aan de komende tien jaar in totaal 44 miljoen euro te investeren in QuTech. Ook softwarereus Microsoft steunt QuTech financieel.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.