Development

Software-ontwikkeling
Europa

'Europa steekt Silicon Valley naar de kroon'

Drie trends jagen ontwikkeling in Europa aan, concludeert investeringsfonds.

© CC0 - Pixabay TheAndrasBarta
30 november 2016

Over de afgelopen 22 maanden wisten 'deep tech' bedrijven in Europa 2,3 miljard dollar aan financiering te regelen. In dezelfde tijd werden bijna 1000 nieuwe techstarters opgericht.

Investeringsfonds Atomico signaleert in een nieuw rapport drie trends die de technologiesector in Europa een grote impuls geven:

  • Een groot reservoir aan deep tech bedrijven, ofwel bedrijven die werken aan artificial intelligence, iets met virtual of augmented reality doen of met drones of robots of werken aan IoT-toepassingen.
  • Een toenemend aantal 'hubs' verspreid over het continent.
  • Groeiende interesse van grote investeerders, non-technologiebedrijven en grote multinationals voor Europese startersbedrijven

Atomico telde de afgelopen 5 jaar investeringen in 332 deeptech-bedrijven in Nederland, 480 in Duitsland en 582 in Frankrijk. Het animo om te investeren groeit snel volgens het investeringsfonds. Vijf jaar geleden bedroeg het totaal aantal investeringen nog 55, in 2016 is dat aantal gegroeid tot 282. Dat aantal is volgens Atomico nog altijd een factor 5 lager dan in Silicon Valley. Maar het gat tussen beide regio's slinkt.

Buitenlandse interesse stimuleert

Wat helpt is dat de grote Amerikaanse techbedrijven steeds meer eigen R&D-vestigingen in Europa opzetten. Zo zit Alphabet in Zurich en Londen, Facebook heeft een vestiging in Parijs, in Londen en in Somerset in Engeland, Apple richtte vestigingen op in het Britse Cambridge, in Berlijn, het Zweedse techcentrum in Lund en in Grenoble. Maar niet alleen Amerikaanse bedrijven doen dat. Ook Aziatische giganten als Rakuten uit Japan werkt aan kunstmatige intelligentie in een eigen lab in Parijs. Verschillende multinationals hebben inmiddels ook weer Europese startersbedrijven opgekocht.

Al deze vestigingen van IT-giganten trekken Europese werknemers aan waarvan een aantal zich vervolgens geïnspireerd voelt om een eigen startup te beginnen.

Wat ook scheelt is dat steeds meer institutionele beleggers zoals pensioenfondsen interesse krijgen voor startersbedrijven.

 

 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!