Management

Cloud
Europa verbindingen

Europa blijft 'uitdaging' voor cloudleveranciers

Europese CIO vertrouwt Amerikaanse cloudaanbieder maar matig

© CC0 - Pixabay TheAndrasBarta
23 januari 2017

De publieke cloud is bezig met een sterke opmars in Europa. Leveranciers richten zich nu ook steeds meer op moeilijkere’ Europese landen als het om cloudgebruik gaat, zoals Frankrijk en Duitsland. Maar de voornamelijk Amerikaanse aanbieders moeten wel opboksen tegen onder meer wantrouwen van de Europese CIO’s.

De grote clouddienstverleners, zoals Microsoft, Amazon Web Services en Google, startten rond 2010 hun activiteiten in Europa. Dat gebeurde voornamelijk in Ierland. Nu breiden ze geografisch uit in Europa naar landen die eerder niet happig waren op clouddiensten. Frankrijk en Duitsland stellen echter veel striktere wettelijke eisen aan clouddienstverleners, waardoor de cloudaanbieders pas nu flink uitbreiden naar deze landen, constateert Forrester in zijn onderzoek Public Clouds Spread Across Europe.

3 Europese 'uitdagingen'

De cloudleveranciers stuiten echter op minstens 3 typisch Europese ‘uitdagingen’ volgens Forrester.

  1. Europese CIO’s vertrouwen Amerikaanse bedrijven niet. Amerikaanse leveranciers beheersen de wereldwijde markt voor publieke clouds vrijwel volledig. Maar een stroom van onthullingen de afgelopen jaren over spionage, hacken en samenzweringen van buitenlandse overheden hebben het vertrouwen in Amerikaanse bedrijven zwaar beschadigd. Niet veel CIO’s hebben Amerikaanse leveranciers volledig afgezworen maar ze kijken wel veel vaker naar Europese alternatieven.
  2. Er is niet één-Europese-markt. De grenzen tussen de diverse EU-landen zijn en blijven overeind. Het idee van één-digitale-Europese-markt is een illusie waardoor er wettelijke barrières blijven bestaan voor grensoverschrijdende verkoop en leveringen van digitale producten en diensten. Hoopgevend kan het roaming-besluit lijken, maar voorlopig blijft het daarbij.
  3. De meeste van de tientallen landen die het gehele Europese continent telt, willen voor cloudcomputing het liefst werken met datacenters binnen de eigen landsgrenzen. Men houdt en verwerkt de data liever in eigen land. Dat heeft diverse redenen: wettelijke voorschriften, veiligheid en soms zelfs nationale trots. Volgens Forrester is punt 3 nog wel redelijk op te lossen voor de cloudleveranciers. Zij bouwen steeds meer eigen datacenters in verschillende Europese landen. Vooral Frankrijk en Duitsland, waar strenge wetten gelden voor de locatie waar data worden verwerkt en opgeslagen, zijn landen waar nu meer datacenters gebouwd worden. Dat hangt samen met de potentiële, zeer grote omvang van deze markten voor de cloudaanbieders. Dat maakt het voor hen toch aantrekkelijk extra inspanningen te doen voor klanten.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!