EU zoekt nieuwe balans in regulering glasaanleg

19 juni 2009

De aanbeveling moet een impuls geven aan de glasvezelaanleg naar huizen en bedrijventerreinen. De commissie maakt zich zorgen omdat buiten Nederland, de groei in het aantal glasvezelaansluitingen tegenvalt. In een gezamenlijke verklaring zeggen eurocommissarissen Neelie Kroes (Mededinging) en Viviane Reding (Informatiemaatschappij) dat de komende jaren grote investeringen nodig zijn om alle burgers en bedrijven te voorzien van een toekomstvaste breedbandinfrastructuur.

“Het doel van aanbeveling is juridische zekerheid te bieden aan alle betrokkenen door de toezichthouders te voorzien van een duidelijk kader voor de regelgeving die zij gaan schrijven”, zegt Reding.

Het voorstel biedt die zekerheid nog niet en zal ook geen stimulans bieden voor een versnelde aanleg, vindt Feyo Sickinghe, jurist van het in telecomwet- en regelgeving gespecialiseerde kantoor Bird&Bird.

In het voorstel schetst de Europese Commissie een situatie waarbij een ex-monopolist die samenwerkt met minimaal een ander bedrijf, meer ruimte krijgt om de investeringen terug te verdienen. Het regelgevend regime wordt in dergelijke gevallen verlicht.

Sickinghe: “Tot nog toe is concurrentie tussen en op infrastructuren de belangrijkste drijfveer gebleken. Doordat de kabelexploitanten en DSL-aanbieders diensten konden aanbieden die KPN niet kon leveren, ontstond een ‘driver’ voor investeringen. Op plekken in Europa waar er maar één netwerk ligt en de toegang niet goed is geregeld, is die prikkel er niet. Ook een ‘regulatory holiday’ helpt dan niet. Dat blijkt wel uit de situatie in Duitsland waar al twee jaar over dit probleem wordt geprocedeerd.”

In het voorstel krijgen investeerders in glasvezelnetwerken minder te maken met toezicht wanneer zij hun netwerk vrijwillig openstellen voor derden. “Met het huidige voorstel krijg je onherroepelijk discussie over de vraag wat openstellen inhoudt”, zegt Sickinghe.

Hij heeft wel waardering voor de manier waarop in het document aandacht is gegeven aan het bepalen van de minimale marge die derden moeten kunnen behalen bij het aanbieden van diensten op zo’n netwerk (price squeeze). Een alternatieve telecomaanbieder hoeft nu niet meer even efficiënt te zijn als de ex-monopolist die immers veel schaalvoordelen geniet.

Een internationale vertegenwoordiging van grote telecombedrijven (carriers) klaagt ook al in een reactie in Techworld.com. Zij pleit voor meer duidelijkheid omdat het huidige voorstel investeerders ontmoedigt. De concurrentie, verenigd in de ECTA (de European Competitive Telecommunications Association), wijst erop dat het voorstel aanleiding geeft tot ‘betreurenswaardige samenzwering’ tussen telecomaanbieders met aanzienlijke marktmacht en een kleinere aanbieder die zij zelf kunnen kiezen.

De Europese Commissie geeft de betrokkenen tot 24 juli de tijd te reageren. De aanbeveling moet eind 2009 van kracht worden.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!