Management

Juridische zaken
Google

EU wil 'vergeetrecht' wereldwijd laten gelden

Europees 'recht om te worden vergeten' zou niet alleen in EU moeten gelden, pleit privacywerkgroep.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Roman Boed
27 november 2014

Europees 'recht om te worden vergeten' zou niet alleen in EU moeten gelden, pleit privacywerkgroep.

De EU-werkgroep waarin de privacytoezichthouders van de 28 lidstaten zijn vertegenwoordigd, pleit voor een wereldwijde dekking van het recht links naar onjuiste, compromitterende of kwetsende webpagina's uit zoekmachines te laten verwijderen.

De Europese Commissie dwong Google in mei links naar onwelgevallige informatie te verwijderen. Inmiddels heeft Google handenvol werk aan de verwijderverzoeken, waarvan er inmiddels tegen de tweehonderdduizend zijn ingediend.

Die verwijderplicht geldt echter alleen voor de zoekmachines die met een van de countrycodes van de lidstaten zijn opgezet. Iemand die bijvoorbeeld op de google.com-site zoekt kan alsnog de gewraakte informatie terugvinden. De toezichthouders willen dat de informatie ook van de overige Google-sites verdwijnt.

De kans dat iemand in Europa per ongeluk nog stuit op de gewraakte informatie is overigens klein. Google bepaalt op basis van de verkeersgegevens waar de zoekmachine wordt opgeroepen en serveert dan standaard de lokale zoekmachine. Alleen wanneer iemand perse een andere zoekmachine wil gebruiken, kan dat via de URL geregeld worden. Het gevolg is dat slechts 5 procent van de zoekopdrachten die gedaan worden in Europa, op de .com-site van Google wordt beantwoord.

De Europees woordvoerder van Google heeft tegenover Bloomberg verklaard de nieuwe richtlijnen nog niet te hebben gezien. Google gaat ze zorgvuldig bestuderen wanneer ze binnenkomen.

Eric Schmidt, bestuursvoorzitter van Google, heeft eerder al verklaard dat hij geen noodzaak ziet om het vergeetrecht ook voor de .com-site van Google uit te breiden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.