Management

Governance
Vera Jourouva

EU wil uitleg misbruik Facebook in VS

Misbruik van persoonlijke gegevens voor politieke doeleinden onaanvaardbaar.

Věra Jourová © EU Mauro Bottaro
19 maart 2018

Misbruik van persoonlijke gegevens voor politieke doeleinden onaanvaardbaar.

EU-commissaris Vera Jourova reist maandag naar Washington voor gesprekken over databescherming. Zij wil opheldering van Facebook en de Amerikaanse overheid over mogelijk misbruik van privé-informatie van 50 miljoen Facebookgebruikers door het databedrijf Cambridge Analytica, liet de Tsjechische weten.

Zaterdag werd bekend dat de autoriteiten in Massachusetts een onderzoek instellen naar het vermeende misbruik. Cambridge Analytica zou de gegevens hebben gebruikt om profielen te maken van Amerikaanse kiezers. Zij werden vervolgens bestookt met gepersonaliseerde politieke advertenties, aldus The New York Times.

Volgens de Europese Commissie is het misbruik van persoonlijke gegevens voor politieke doeleinden onaanvaardbaar. "Vreselijk, als het wordt bevestigd", zei Jourova dit weekend al. "Dit willen we niet in de EU.’’

Europees Parlement stelt onderzoek in

Ook het Europees Parlement is bezorgd. Voorzitter Antonio Tajani sprak van een "onacceptabele inbreuk op de privacyrechten van onze burgers'' als de beweringen waar zijn. "Het Europees Parlement zal een volledig onderzoek instellen en digitale platforms ter verantwoording roepen." Leden van de commissie Burgerlijke Vrijheden en Justitie willen Facebook uitnodigen om de zaak te bespreken.

Jourova ontmoet in Washington de Amerikaanse minister Wilbur Ross (Handel) om te praten over Privacy Shield. Daarin zijn afspraken tussen de EU en de VS vastgelegd over bescherming van persoonlijke gegevens. Dat bezoek was al gepland.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.