Management

Security
EU

EU wil export spyware aan banden leggen

Het Europees Parlement wil de export beperken van ICT-middelen die te misbruiken zijn voor spionage of hacking.

© CC0 Public Domain
18 januari 2018

Het Europees Parlement wil de export beperken van ICT-middelen die te misbruiken zijn voor spionage of hacking.

De export van technologie die kan worden misbruikt voor spionage of hacking moet aan strenge voorwaarden gaan voldoen. Bovendien moeten Europese exportvergunningen voor dergelijke technologie alleen worden toegestaan voor landen die zich houden aan mensenrechtencriteria.

Het Europees Parlement heeft met dit voorstel breed ingestemd. Er bestaat al een EU-verordening voor exportcontrole op goederen die zowel voor civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, zogenoemde dual-use goederen. Deze veordening geldt echter niet voor spionagetechnologie. Europese bedrijven kunnen die aan iedere geïnteresseerde verkopen.

Egypte, Iran, Turkije

EU-parlementariër Marietje Schaake (D66): "Van Egypte tot Iran en Turkije gebruiken overheden Europese software voor spionage of het hacken van burgers. Journalisten, mensenrechtenactivisten en gewone burgers worden zo de mond gesnoerd of gevangen genomen." Bedrijven die gevoelige producten exporteren, opereren volgens haar vaak onder de radar. "We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat dit soort technologieën in verkeerde handen vallen."

Om te voorkomen dat legitiem onderzoek naar cybersecurity niet wordt belemmerd door nieuwe regels komen er uitzonderingen. Deze gelden voor bijvoorbeeld netwerkbeheerders of computerexperts die legaal naar zwakke plekken in een beveiliging zoeken.

Behalve encryptie

Daarnaast wordt de export van sommige producten juist eenvoudiger, zoals die van encryptiesoftware. Schaake: "Versleuteling van gegevens is cruciaal voor een veilige digitale samenleving en noodzakelijk om digitale rechten van internetgebruikers te beschermen."

De lidstaten moeten het voorstel nog goedkeuren.

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.