Overslaan en naar de inhoud gaan

EU wil export spyware aan banden leggen

De export van technologie die kan worden misbruikt voor spionage of hacking moet aan strenge voorwaarden gaan voldoen. Bovendien moeten Europese exportvergunningen voor dergelijke technologie alleen worden toegestaan voor landen die zich houden aan mensenrechtencriteria.
Europese vlag
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Het Europees Parlement heeft met dit voorstel breed ingestemd. Er bestaat al een EU-verordening voor exportcontrole op goederen die zowel voor civiele als militaire doeleinden kunnen worden gebruikt, zogenoemde dual-use goederen. Deze veordening geldt echter niet voor spionagetechnologie. Europese bedrijven kunnen die aan iedere geïnteresseerde verkopen.

Egypte, Iran, Turkije

EU-parlementariër Marietje Schaake (D66): "Van Egypte tot Iran en Turkije gebruiken overheden Europese software voor spionage of het hacken van burgers. Journalisten, mensenrechtenactivisten en gewone burgers worden zo de mond gesnoerd of gevangen genomen." Bedrijven die gevoelige producten exporteren, opereren volgens haar vaak onder de radar. "We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat dit soort technologieën in verkeerde handen vallen."

Om te voorkomen dat legitiem onderzoek naar cybersecurity niet wordt belemmerd door nieuwe regels komen er uitzonderingen. Deze gelden voor bijvoorbeeld netwerkbeheerders of computerexperts die legaal naar zwakke plekken in een beveiliging zoeken.

Behalve encryptie

Daarnaast wordt de export van sommige producten juist eenvoudiger, zoals die van encryptiesoftware. Schaake: "Versleuteling van gegevens is cruciaal voor een veilige digitale samenleving en noodzakelijk om digitale rechten van internetgebruikers te beschermen."

De lidstaten moeten het voorstel nog goedkeuren.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in