Management

Cloud
Europese Unie, vlag

EU wil Europese cloud tegen 'datagraaien VS'

18 september 2013
Europa moet een eigen internetcloud ontwikkelen voor het opslaan van data. Dat stelde een commissie van het Europees Parlement vandaag.


In deze Europese cloud zouden Europese overheden, particulieren en bedrijven, zoals banken en verzekeraars, online data kunnen opslaan. Volgens GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini is dit de enige manier om gegevens te beschermen tegen Amerikaanse "datagraaierij'' en tegen misbruik door criminelen. ,,Het Europarlement wil duidelijke grenzen stellen aan de datagraaierij. Dat is een belangrijke eerste stap'', benadrukt Sargentini in een verklaring.

Snowden

Het parlement maakt zich vooral zorgen over de veiligheid van persoonsgegevens en andere gevoelige informatie die in de cloud worden opgeslagen. Die zorg werd nog groter door de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden over de mate waarin Amerikaanse en andere veiligheidsdiensten gegevens in de cloud aftappen, stelt Sargentini. ,,Er is geen enkel excuus voor het afluisteren van de hele online wereldbevolking. Het is schadelijk voor de democratie en de rechtsstaat. Ook de belangen van onze bedrijven zijn in het geding door bedrijfsspionage.''

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.