EU vooralsnog tegen overname Sun door Oracle

10 november 2009
De Europese Commissie heeft officieel bezwaar aangetekend tegen de voorgenomen overname van Sun door Oracle. De Amerikaanse overheid heeft al zijn zegen aan de overname gegeven.

De bezwaren richten zich vooral op de vraag of de MySQL-databasesoftware van Sun de concurrentie in de databasemarkt zal verminderen. Oracle is immers al een bijzonder sterke speler in de databasemarkt.

De Europese bezwaren hoeven er niet per se toe te leiden dat de overname, waarmee 7,4 miljard dollar is gemoeid, niet doorgaat. Een fikse vertraging levert het echter wel op.

Oracle benadrukt dat de bezwaren van de EU gebaseerd moeten zijn op een diepgaand misverstand bij de EU over de concurrentie op de databasemarkt en de open source-markt, waar MySQL een rol in speelt.

Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie benadrukte gisteren duidelijk dat het zijn goedkeuring heeft gegeven in de overtuiging dat MySQL geen schade toebrengt aan de concurrentie in de databasemarkt.

Eerder zag IBM al af van een overname van Sun omdat het vreesde voor grote bezwaren van de Amerikaanse en Europese antitrust-autoriteiten. Oracle zag dit veel minder als een probleem omdat het niet zoals IBM hardware levert, wat Sun ook doet.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.