Innovatie & Strategie

Netwerken
zendmast

EU-project legt basis voor 6G mobiele netwerken

Nokia heeft de leiding in EU-project Hexa-X.

© Shutterstock DesignRage
8 december 2020

Nokia heeft de leiding in EU-project Hexa-X.

Een nieuw Europees project genaamd Hexa-X gaat de komende 2,5 jaar de fundamenten leggen voor de volgende generatie mobiele netwerken 6G. Voor het uitwerken van de doelstellingen van 6G is nog veel onderzoek nodig.

He Finse Nokia heeft de leiding van het Hexa-X-project op zich genomen. Daarnaast werken 25 partners aan het project mee, waaronder de Europese techgiganten, Ericsson en Simens, telecombedrijven als Orange en Telefonica en acht Europese Universiteiten. Hexa-X krijgt financieringvanuit het Horizn-programma van de Europese Unie.

De bouw en ingebruikname van de 5e generatie mobiele netwerken (5G) is in Europa pas net begonnen. Toch kijken onderzoekers al vooruit naar de volgende generatie omdat daar nieuwe technologische hoogstandjes voor nodig zijn.

Zo is in maart 2019 op de eerste 6G Summit in de Finse hoofdstad Helsinki de ambitie uitgesproken om de netwerkvertraging verder terug te dringen zodat toepassingen echt van real time communicatie gebruik kunnen maken. Ook moet de doorvoersnelheid verder omhoog naar 30 Gbps, vergelijkbaar met de snelheden die nu door glasvezel zijn te bereiken. En de capaciteit van de netwerken moet verder omhoog omdat naar verwachting er steeds meer apparatuur gebruik gaat maken van mobiele netwerken. Om dat te bereiken wordt gekeken naar de inzet van nieuwe frequentiebanden onder meer in het terahertz-frequentiegebied. 

Verder krijgt de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI) een belangrijke rol in de ontwikkeling van 6G. De commerciële ingebruikname van 6G-netwerken is gepland voor 2030.

Meer weten over 6G?

Lees de antwoorden op 6 vragen over 6G mobiele netwerken

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
een idioot 11 januari 2021 18:33

ja maar daar worden wu autisties van !

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.