Innovatie & Strategie

Juridische zaken
EU-data

EU-ontwerpresolutie: data is vijfde element na lucht, aarde, water en vuur

"AI is het controlecentrum van de nieuwe datalaag die ons omringt."

24 november 2021

"AI is het controlecentrum van de nieuwe datalaag die ons omringt."

De concepttekst van een Europees voorstel over kunstmatige intelligentie (AI) bevat opmerkelijke formuleringen, niet alleen in technische of juridische zin. Het gaat om een ontwerpresolutie van het Europees Parlement (EP), afkomstig van de Bijzondere Commissie voor AI. Artificiële intelligentie wordt daarin niet alleen gezien als "de belangrijkste opkomende technologie binnen de vierde industriële industrie".

Kunstmatige intelligentie wordt in het document ook omschreven als "het controlecentrum van de nieuwe gegevenslaag die ons omhult". Die datalaag "kan worden beschouwd als het vijfde element, na lucht, aarde, water en vuur", aldus het document.

Potentie en risico's

Het 'ontwerpverslag over artificiële intelligentie in het digitale tijdperk' is begin deze maand uitgebracht en belicht de enorme potentie van AI. Die kan echter alleen verzilverd worden als de ethische risico's die meekomen met AI-gebruik worden geadresseerd. Het conceptrapport van het speciale EP-comité brengt naar voren dat de Europese Unie (EU) een AI-leider moet zijn om wereldwijde standaarden te kunnen neerzetten.

Gebruik van kunstmatige intelligentie kan grote voordelen brengen voor grote, internationale thema's. Dit betreft bijvoorbeeld het tegengaan van klimaatverandering en de bestrijding van pandemieën (zoals de huidige met COVID-19). Daarnaast worden ontwikkelingen op de arbeidsmarkt genoemd. AI kan echter cruciale ethische en juridische vraagstukken opwerpen. Daaronder ook militair gebruik en inzet door autoritaire regimes, aldus het zogeheten AIDA-comité van het Europees Parlement.

Vruchten plukken, van het 5e element

De EU moet deze risico's aanpakken om de vruchten van AI te kunnen plukken en misbruik of schade elders te beperken. Europa heeft, zo valt te lezen in het conceptrapport, "eeuwenlang normen bepaald, technologische vooruitgang gedomineerd en het voortouw genomen op het gebied van hoogwaardige productie en toepassing". Alleen nu is Europa achterop geraakt, in de nieuwe 'winner-takes-most' of 'superstar' economie.

Die economie wordt aangejaagd door de vierde industriële revolutie, die ook wel de digitale revolutie wordt genoemd. Deze heeft een wereldwijde technologiewedloop ontketend, aldus het EP-comité. Binnen de vierde industriële revolutie is AI de belangrijkste opkomende technologie. Vervolgens wordt in het EU-document kunstmatige intelligentie omschreven als "controlecentrum van de nieuwe gegevenslaag die ons omhult" en dat die omringende datalaag dus als het vijfde element is, na lucht, aarde, water en vuur.

1
Reacties
Eric-Jan Hoogendijk 26 november 2021 07:31

Een hele prestatie om na 350.000 jaar (maken van vuur) terug te gaan in het denken over de samenstelling van het universum uit te komen op data als een element. Maar daarbij had de EU vast niet https://nl.wikipedia.org/wiki/Susskind-Hawking_battle op het oog.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.