EU onderzoekt aftappen internetbellen

27 februari 2009
Eurojust is een onderdeel van de Europese Unie dat wetshandhavers en opsporingsdiensten helpt bij het leggen van internationale contacten bij de bestrijding van grensoverschrijdende zware misdaden. In Eurojust werken 27 magistraten, een uit elke lidstaat. “Daardoor zijn de lijnen kort en kunnen de magistraten de kennis uit het eigen land aan de andere lidstaten ter beschikking stellen, zegt Eurojust-woordvoerder Joannes Thuy.

Ook de Verenigde Staten is de gecodeerde communicatie over internet een doorn in het oog. Het probleem is dat internettelefonie veelal is gebaseerd op peer-to-peercommunicatie. De aanbieder is alleen betrokken bij het opzetten van het gesprek maar de datastroom loopt tussen de twee eindpunten zonder servers van de aanbieder te passeren. De sleutels voor de encryptie van het gesprek worden ook alleen tussen de gesprekspartners uitgewisseld. “De ‘taplast’ kan daarmee dus niet bij een dienstenaanbieder worden gelegd”, stelt Bert-Jaap Koops, hoogleraar Regulering van Technologie van de Universiteit van Tilburg.

Deze verplichting opleggen aan de netwerkaanbieders of ISP’s heeft ook geen zin omdat een internettelefoniegebruiker hetzelfde account via vele verschillende netwerken kan benaderen. Bovendien moet dan nog het versleutelingsmechanisme van internettelefonie worden gekraakt. De versleuteling is echter zeer robuust, concludeerde de gerenommeerde beveiligingsexpert Tom Berson van Anagram Laboratories in 2005. Dit encryptiesysteem van Skype wordt door de Luxemburgse eigenaars als bedrijfsgeheim beschouwd dat niet met autoriteiten wordt gedeeld.

Overigens lijkt Skype wel gevallen voor de druk van de Chinese overheid, bleek in oktober uit een rapport van een Canadese onderzoeksgroep. De onderzoekers toonden aan dat Skype in China toch kan meeluisteren met gesprekken en gevoelige informatie opslaat en doorspeelt aan de overheid. Ook hadden zij aanwijzingen dat de Chinese overheid toegang had tot de encryptiesleutels.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!