Overslaan en naar de inhoud gaan

EU klaagt beeldbuisfabrikanten aan

Het onderzoek naar kartelvorming door fabrikanten van CRT’s (kathodestraalbuizen) is al twee jaar gaande, nadat klanten van de fabrikanten klachten bij de Europese Commissie hadden ingediend. De fabrikanten zouden volgens de klagers hebben samengespannen om de prijzen van beeldbuizen kunstmatig op peil te houden terwijl de vraag sterk daalde als gevolg van de opkomst van lcd-schermen. De klachten waren gericht aan het adres van Philips, LG Electronics, Chunghwa, Matsushita, Samsung en Toshiba.
televisie

De aangeklaagde bedrijven krijgen twee maanden om schriftelijk op de beschuldigingen te reageren. Ze hebben ook het recht mondeling gehoord te worden. De betrokken bedrijven hangen boetes van maximaal 10 procent van hun jaaromzet boven het hoofd. In zijn bevestiging van de 'verklaring van bezwaar' uit Brussel zegt Philips dat het de beschuldigingen van de Europese Commissie zal bestuderen en een reactie zal voorbereiden.

De stap van de Europese Commissie lijkt een achterhoedegevecht, omdat de markt voor CRT’s inmiddels sterk is gekrompen. Maar volgens een woordvoerder van de EU worden beeldbuizen nog steeds veel geplaatst in tv-toestellen voor de verkoop in Zuid- en Oost-Europa. De Europese Commissie vindt dat optreden nog steeds geboden is om verboden gedragingen uit het verleden te bestraffen en om nieuwe kartelvorming te ontmoedigen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in