EU klaagt beeldbuisfabrikanten aan

EU klaagt beeldbuisfabrikanten aan

30 november 2009
De Europese Commissie heeft een aantal fabrikanten van beeldbuizen voor tv’s en pc-monitoren formeel beschuldigd van verboden prijsafspraken. De namen van de fabrikanten zijn niet onthuld, maar Philips heeft bekendgemaakt dat het een aanklacht uit Brussel heeft ontvangen.

Het onderzoek naar kartelvorming door fabrikanten van CRT’s (kathodestraalbuizen) is al twee jaar gaande, nadat klanten van de fabrikanten klachten bij de Europese Commissie hadden ingediend. De fabrikanten zouden volgens de klagers hebben samengespannen om de prijzen van beeldbuizen kunstmatig op peil te houden terwijl de vraag sterk daalde als gevolg van de opkomst van lcd-schermen. De klachten waren gericht aan het adres van Philips, LG Electronics, Chunghwa, Matsushita, Samsung en Toshiba.

De aangeklaagde bedrijven krijgen twee maanden om schriftelijk op de beschuldigingen te reageren. Ze hebben ook het recht mondeling gehoord te worden. De betrokken bedrijven hangen boetes van maximaal 10 procent van hun jaaromzet boven het hoofd. In zijn bevestiging van de 'verklaring van bezwaar' uit Brussel zegt Philips dat het de beschuldigingen van de Europese Commissie zal bestuderen en een reactie zal voorbereiden.

De stap van de Europese Commissie lijkt een achterhoedegevecht, omdat de markt voor CRT’s inmiddels sterk is gekrompen. Maar volgens een woordvoerder van de EU worden beeldbuizen nog steeds veel geplaatst in tv-toestellen voor de verkoop in Zuid- en Oost-Europa. De Europese Commissie vindt dat optreden nog steeds geboden is om verboden gedragingen uit het verleden te bestraffen en om nieuwe kartelvorming te ontmoedigen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.