EU hekelt monopolie op glasvezel

12 september 2008
Dit is in elk geval het plan van eurocommissarissen Neelie Kroes en Viviane Reding. Volgens de Duitse Financial Times is het wel de bedoeling dat van derden een risicopremie kan worden verlangd van 10 tot 12 procent boven op de tarieven die deze bedrijven sowieso voor toegang moeten betalen.

Op deze manier zouden derden een bijdrage kunnen leveren aan de financiering van het netwerk. De Europese Unie wil er namelijk voor zorgen dat ook minder dichtbevolkte gebieden van glasvezel worden voorzien.

De EU-plannen zijn onderdeel van de hervorming van het telecombeleid, dat sinds 2003 niet meer is gewijzigd. Zo wil Reding lagere roamingtarieven voor mobiele gesprekken, maar ook betere databescherming. Maar ook glasvezel heeft dus de aandacht van de Europese Commissie.

In Nederland stellen Reggefiber en KPN hun netwerken al open voor derden, maar in andere landen zijn de telecombedrijven minder toeschietelijk. Sterker nog: Deutsche Telekom wil eerst nog eens fors in DSL-breedband investeren.
Aan het eind van dit jaar moet DSL beschikbaar zijn voor alle Duitse huishoudens. Daarvoor is in totaal 600 miljoen euro uitgetrokken. In principe zouden daardoor zo’n vierhonderd huishoudens extra kunnen worden aangesloten.

In Nederland organiseren daarentegen steeds meer gemeenten informatieavonden over de mogelijke aanleg van glasvezel of fiber-to-the-home (FttH). Glasvezel is ongeveer tweehonderd keer sneller dan kabel of ADSL en moet onder meer de concurrentiekracht van bedrijven versterken.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!