Overslaan en naar de inhoud gaan

EU geeft inzicht in machtsmisbruik Intel

De Europese Commissie heeft meer inzicht gegeven in de manieren waarop chipfabrikant Intel zijn concurrenten, AMD voorop, dwarsboomt. Uit maandag vrijgegeven e-mailtjes blijkt hoe Intel pc-fabrikanten onder druk zette om voor zijn processors te kiezen.
bokser
© Shutterstock
Shutterstock

In mei van dit jaar legde de Europese Commissie een megaboete van 1,06 miljard euro op als straf voor belemmering van de vrije concurrentie. Met de maandag gepubliceerde, niet-vertrouwelijke versie van het boetebesluit wil de Commissie, onder wie portefeuillehouder Neelie Kroes (Mededinging), laten zien “hoe Intel de wet overtrad”.

Volgens de Commissie duidt het bewijsmateriaal op een groeiend besef bij Intel vanaf 2004 dat AMD een steeds grotere bedreiging vormde doordat klanten actief overwogen een deel van hun x86 CPU-inkopen naar AMD over te hevelen. Citaten uit diverse mailtjes, zowel intern als met klanten, illustreren dat Intel omstreeks 2004/2005 erkende dat bepaalde AMD-producten superieur waren aan die van Intel.

Het bewijsmateriaal draait voornamelijk om de zogeheten voorwaardelijke kortingen die Intel aan pc-fabrikanten en grote winkelconcerns beloofde. Intel beloofde hogere kortingen mits een klant geen, of op zijn minst minder, producten bij aartsrivaal AMD zou inkopen. Het omgekeerde kwam ook voor: een Intel-klant die overwoog voor een deel van zijn chipbehoefte bij AMD aan te kloppen, kon op vergeldingsmaatregelen van Intel rekenen.

Het rapport van de Europese toezichthouder citeert uit e-mails tussen Intel en onder andere Dell, HP, NEC, Lenovo, Mediamarkt en Acer. De volledige tekst van het besluit en een samenvatting staan op de website van de Europese Unie.

Dell bijvoorbeeld ontving tussen december 2002 en december 2005 kortingen op voorwaarde dat het exclusief processoren bij Intel zou inkopen. Een manager van Dell mailde zijn baas in februari 2004 dat Intel “is bereid tot een totale oorlog als Dell zich bij de AMD-exodus voegt. We krijgen minstens een kwartaal lang nul korting terwijl Intel de details onderzoekt.”

Lenovo moest in 2007 contractueel al zijn chips voor notebooks bij Intel kopen. Uit een mailtje van eind 2006 blijkt dat Lenovo hierdoor “in 2007 geen op AMD gebaseerde notebooks zal introduceren”.

Intel zette ook HP zwaar onder druk door te eisen dat minimaal 95 procent van zijn behoefte aan chips voor zakelijke desktop-pc’s werd gedekt door Intel. Zelfs de toestemming om 5 procent elders in te kopen was aan beperkingen onderhevig. HP mocht niet intern of aan AMD vertellen dat van zo’n beperking sprake was.

Media Saturn Holding (MSH), moederbedrijf van Mediamarkt, kreeg te verstaan dat het verkopen van computers met AMD-chips op zijn minst zou leiden tot verlaging van de bijdragen die Intel per verkochte Intel-processor aan Mediamarkt betaalde, zelfs als het totale aantal verkochte Intel-processors gelijk zou blijven.

De Europese Commissie tekent hierbij aan dat Intel “in het algemeen streefde naar het verbergen van zijn regelingen met pc-fabrikanten en Media Saturn Holding”. De afspraken met MSH waren op papier niet-exclusief, maar volgens de Commissie bleek in de praktijk het tegendeel. De kortingregeling met Dell werd alleen mondeling afgesproken. Ook relevante voorwaarden in afspraken met HP werden niet op papier gezet.

Een woordvoerder van Intel reageerde maandag op de publicatie van de EU met de stelling dat de Europese regelgevers bewijsmateriaal verkeerd hebben uitgelegd of over het hoofd hebben gezien. De Commissie zou in haar oordeel zwaar hebben geleund op speculaties in e-mails van lagere functionarissen die niet betrokken waren bij onderhandelingen of bij relevante overeenkomsten”, meldt Associated Press.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in