Management

Artificial Intelligence
Thierry Breton

EU en Google werken aan voorlopige zelfregulering AI

Vrijwillige afspraken moeten voorkomen dat AI ontspoort. 

Thierry Breton © Europese Commissie
24 mei 2023

Vrijwillige afspraken moeten voorkomen dat AI ontspoort. 

De Europese Commissie en Google willen met andere techbedrijven vrijwillige afspraken maken over het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI). Die moeten voorkomen dat de baanbrekende technologie ontspoort zolang er nog aan Europese regels wordt gewerkt.

Verantwoordelijk Eurocommissaris Thierry Breton sprak de topman van Alphabet, het moederbedrijf van Google, woensdag over AI. Alphabet-baas Sundar Pichai en Breton "zijn overeengekomen dat we het ons niet kunnen veroorloven te wachten tot de AI-verordening van kracht wordt", twitterde Breton na afloop. Ze spraken af voordien "met AI-ontwikkelaars samen te werken om al tot een AI-pact op vrijwillige basis te komen".

De commissie hoopt haar voorstellen voor Europese AI-regels nog voor het eind van het jaar goedgekeurd te krijgen. Het Europees Parlement en de EU-landen moeten er nog mee instemmen.

'Politici begrijpen het niet'

Eerder deze maand heeft voormalig Google-CEO Eric Schmidt gesteld dat AI-richtlijnen niet van de politiek moeten komen, maar van AI-bedrijven. Het is volgens hem namelijk onmogelijk voor iemand die niet in de tech-industrie zit om te begrijpen wat er allemaal kan. Schmidt wil geen beperkende regulering die 'van buitenaf' wordt opgelegd. Daarmee verwijst de hij naar wet- en regelgeving waar overheden wereldwijd mee bezig zijn, om de snelle opkomst van en fundamentele veranderingen door AI in goede banen te leiden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.